Duurzame inzetbaarheid: zo doen we dat bij CJG Rijnmond

Duurzame inzetbaarheid; een mooie term, maar wat is het eigenlijk? Kortgezegd komt het erop neer dat medewerkers hun werk gemotiveerd doen, presteren, zich kunnen ontwikkelen, gelukkig zijn in hun werk en leven, gezond zijn en ook blijven. Bij CJG Rijnmond vinden we duurzame inzetbaarheid erg belangrijk. In dit interview vertelt HRM-adviseur Ramon van Dijk hoe wij dit aanpakken en waarom dit zo belangrijk is.

Waarom vindt het CJG duurzame inzetbaarheid belangrijk?

Aandacht voor dit onderwerp helpt onze organisatie om personeel te behouden en aan te trekken. Werkdruk, privéomstandigheden en lichamelijke klachten belemmeren je werkplezier en leiden uiteindelijk tot beperkingen om te werken. HRM-adviseur Ramon van Dijk: ‘In bijvoorbeeld een autofabriek zijn de machines die de auto’s maken het belangrijkste kapitaal. Wanneer in zo’n fabriek een machine kapot is, kun je die repareren of vervangen. Bij CJG Rijnmond zijn onze medewerkers het kapitaal. Onze medewerkers hebben waardevolle expertise en kennis in huis, we willen dus graag dat ze zich goed voelen en gelukkig zijn in hun werk.’

Hoe pakt het CJG dit aan?

Om te zorgen dat onze medewerkers duurzaam inzetbaar zijn en blijven, hebben we aandacht voor het welzijn van de medewerker tijdens persoonlijke gesprekken. Ook krijgen zij volop mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Zo kunnen zij opleidingen volgen om bij te blijven in hun vakgebied én is er ruimte om andere belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals communicatieve vaardigheden. Er worden er workshops georganiseerd en medewerkers kunnen online trainingen volgen. Deze zijn gericht op onderwerpen die direct bijdragen aan werkgeluk en vitaliteit zoals ‘ban de burnout’‘vergeet je brein niet’ en ‘nog meer werkplezier’. Op de interne website over vitaliteit staat uitgebreide informatie voor medewerkers over vitaliteit, balans, fit zijn, veranderkracht, werkgeluk en persoonlijke ontwikkeling. Iedere 2 maanden komt er een nieuw thema aan bod. Verder kunnen medewerkers gebruikmaken van coaching en korting op fitness en is er aandacht voor de werkplekken.

De vitaliteitscheck

Het eerste thema van 2020 is vitaliteit. Onze medewerkers kunnen aan de hand van een vragenlijst ontdekken hoe vitaal ze zijn. Er worden bijvoorbeeld vragen gesteld over beweeg- en voedingspatroon, stress en werkplezier. Met de uitkomst van de vitaliteitscheck kunnen zij een afspraak maken met een coach voor advies op maat.

Werken bij CJG Rijnmond

Wil jij werken in een omgeving waarin aandacht is voor duurzame inzetbaarheid? Bekijk dan onze vacatures!

Meer over duurzame inzetbaarheid:

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.