Soms vermoed je als jeugdarts dat een kind een bepaalde afwijking heeft. Doorverwijzen naar een specialist is dan een logische stap. Voorheen kon dat alleen via de huisarts, terwijl die inhoudelijk niet altijd kon bijdragen. Het huisartsbezoek leverde niets op, maar kostte huisartsen en ouders wel extra tijd. Dat kon anders. Daarom mogen jeugdartsen tegenwoordig in sommige gevallen zelf doorverwijzen naar de tweede lijn.
Nu kunnen we in bepaalde gevallen weer zelf doorverwijzen. Dat is wel zo efficiënt!
“Eigenlijk is het niets nieuws”, weet jeugdarts Cissy Siebel. Zij is verantwoordelijk voor de implementatie van de nieuwe werkwijze. “Vroeger verwezen we regelmatig zelf door naar de tweede lijn. Maar toen zorgverzekeraars ontdekten dat wij niet als verwijzende partij in de polis stonden, moesten ouders ineens tweedelijns-behandelingen zelf betalen”, vertelt ze. “Vandaar dat de huisarts tussen de jeugdarts en de specialist kwam te staan: omwille van het papierwerk. Gelukkig is het probleem nu opgelost. De protocollen zijn gewijzigd en alle jeugdartsen hebben inmiddels een AGB-code. Nu kunnen we in bepaalde gevallen weer zelf doorverwijzen. Dat is wel zo efficiënt!”
Specifieke situaties
Rechtstreeks doorverwijzen kan in een aantal gevallen. Namelijk in die situaties waarin de huisarts geen inhoudelijke rol heeft. “Soms zijn jeugdartsen misschien wel beter in staat om afwijkingen te herkennen”, vindt Cissy. “Bijvoorbeeld bij mogelijke heupdysplasie, of bij afwijkingen tijdens het oogonderzoek. In deze en meer situaties kun je nu als jeugdarts direct doorverwijzen naar de orthopeed of oogarts.” Om te voorkomen dat specialisten alsnog een verwijzing van de huisarts vragen, zijn ziekenhuizen per brief op de hoogte gesteld van de procedure. Cissy: “Uit ervaring weet ik dat die brief niet overal op de juiste plek is beland. Wellicht duurt het dus even voor de procedure overal bekend is, maar daar wordt aan gewerkt.”
Assertief zijn
Niet alle jeugdartsen hebben vroeger doorverwezen naar de tweede lijn. Sommigen zullen daarom moeten wennen aan de nieuwe werkwijze. Cissy: “Net als bij alle onbekende situaties, is het een kwestie van een paar keer doen. De kans is aanwezig dat je een uitslag opgestuurd krijgt die je niet goed kunt interpreteren. Daar kun je onzeker van worden, maar je kunt ook de telefoon pakken en om uitleg vragen. In de tussentijd werken we ook aan kennisopbouw als daar behoefte aan is. Zo vertelt een orthopeed binnenkort tijdens een bijscholing waarop je moet letten als je een uitslag krijgt.”
Vragen over doorverwijzen naar de tweede lijn?
Neem voor een kopie van het protocol voor jeugdartsen of voor meer informatie contact op met Cissy Siebel.