Geen vaccinatiedagen, wél bescherming tegen meningokokkenziekte en HPV

De prikken van het Rijksvaccinatieprogramma blijven belangrijk. Ze beschermen kinderen tegen ernstige infectieziekten. Door het coronavirus organiseren wij geen vaccinatiedagen. Als alternatief daarvoor nodigen wij tussen nu en mei 2021 alle 13.185 14-jarigen uit ons werkgebied uit om de prik tegen de meningokokkenziekte te komen halen op een CJG-locatie. Daarnaast nodigen wij tussen nu en augustus 2021 alle tienermeisjes uit die nog geen HPV-prik, of niet alle, hebben gehad.

Voorjaar 2020: 13.185 uitnodigingen MenACWY

Meningokokkenziekte kan leiden tot bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en mensen kunnen er zelfs aan doodgaan. Daarom is de vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y (MenACWY) opgenomen in het Rijkvaccinatieprogramma. Sinds 2020 niet alleen voor jonge kinderen, maar ook voor 14-jarigen. Dit voorjaar nodigen wij 13.185 jongeren uit de regio Rotterdam-Rijnmond uit om de MenACWY-prik te komen halen bij de voor hen dichtstbijzijnde CJG-locatie. Zij zijn allemaal geboren in 2007. Daarnaast krijgen de jongeren uit 2006, die deze vaccinatie nog niet hebben gehaald, opnieuw een uitnodiging.

Voorjaar 2020: 19.448 uitnodigingen HPV

De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken (voor meisjes van 15 jaar en ouder drie) en beschermt tegen het humaan papillomavirus (HPV), het virus dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dit voorjaar nodigen wij 19.448 meisjes uit voor een prik. Dit kan hun eerste prik zijn, maar ook een tweede of derde. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat meisjes alle prikken halen.

Een prik? Zo gepiept!

Wil je meer weten over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de 12 infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd? Kijk dan op onze vaccinatiewebsite eenprikzogepiept.nl.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.