In Jong010: gepest op social media
Marieke beantwoord in Jong010 de vraag van Kenzo: ‘Ik word gepest via sociale media. Ik weet niet wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat het pesten stopt.’

Hoi Kenzo,
Online pesten is een vorm van pesten waarbij slachtoffers worden gekwetst via sociale media en apps. Pesters doen de mensen die ze pesten verdriet.
Een afgeschermd profiel
Je kunt op sociale media kiezen tussen een openbaar profiel of een afgeschermd profiel. Iedereen kan jouw berichten zien en berichten op jouw profiel plaatsen als je een openbaar profiel hebt. Alleen de mensen die jij toestemming geeft, kunnen jouw berichten zien en berichten op jouw profiel plaatsen als je een afgeschermd profiel hebt. Scherm je profiel af voor mensen die je niet aardig vindt en voor mensen die je niet kent.
Blokkeer personen
Je kunt iemand ook blokkeren als iemand je lastigvalt of iets gemeens zegt. Die persoon kan dan geen berichten meer op jouw pagina plaatsen en geen berichten meer van jou zien. Je kunt iemand ook blokkeren op WhatsApp.
Negeer pesters
Het is belangrijk om nooit terug te pesten. Je maakt het pesten vaak erger als je terug gaat pesten. Je kunt beter helemaal niet reageren op vervelende berichten. De meeste pesters vinden het niet leuk om te pesten als ze geen reactie krijgen van de persoon die ze pesten.
Vraag hulp
Vraag hulp aan een volwassene als het pesten niet stopt of als de vervelende berichten op verschillende plekken verschijnen. Een volwassene kan de pester en zijn of haar ouders op het pestgedrag aanspreken. Je kunt dan voorkomen dat het pesten erger wordt.
Groetjes,
Marieke