De media besteden momenteel veel aandacht aan het stijgende aantal besmettingsgevallen met meningokokken. Ben jij een professional buiten onze organisatie en spreek jij ouders die vragen hebben of zich zorgen maken? Of krijg jij als huisarts de vraag een MenACWY-vaccinatie te geven? In dit bericht lees je wat je kunt doen.
Vragen ouders jou om een vaccinatie?
Wij vaccineren de volgende doelgroepen:
- kinderen van 14 maanden volgens het RVP (samen met de BMR)
- kinderen geboren vanaf 1 juni 2001 die geen MenC vaccin hebben gekregen
- kinderen geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004: worden opgeroepen voor een vaccinatiedag in oktober of november. Eerder kunnen wij het vaccin niet geven.
- kinderen geboren in 2005 komen in 2019 in aanmerking voor het vaccin. Ook deze kinderen kunnen wij het vaccin niet eerder geven.
Degenen die niet onder deze doelgroepen vallen, verwijzen wij naar huisarts, GGD of een vaccinatiecentrum voor de vaccinatie. In dat geval kunnen wij het vaccin ook niet meegeven of een meegebracht vaccin toedienen.
Hier kun je ouders naar verwijzen
Wij gaan graag met ouders in gesprek, om vragen te beantwoorden en meer informatie te geven. Je kunt ze verwijzen naar:
- Onze afdeling Info&Advies (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur): telefoonnummer 010 - 20 10 110
- Hun eigen CJG-locatie. Daarmee kunnen ze contact opnemen om een afspraak te maken.
- Onze vaccinatie themapagina, met basisinformatie, antwoord op veelgestelde vragen en links naar artikelen die in de media verschenen
- De site met vaccinatie-informatie van het RIVM
- Het RIVM-dossier meningokokken ACWY
Hier kun je zelf meer informatie vinden
- Onze vaccinatiepagina voor huisartsen
- RIVM-pagina MenACWY voor professionals
- Algemene actuele informatie via de website van het RIVM
- Informatie over Meningokken ACWY (buiten het RVP) voor professionals van de LCI
- Natuurlijk staan onze CJG-locaties en onze afdeling Info&Advies ook voor jou klaar!
Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die door meerdere typen meningokokkenbacteriën veroorzaakt kan worden. Deze bacteriën kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Iedereen kan de ziekte krijgen, maar het gebeurt het meest bij jonge kinderen, tieners en 65 plussers. De ziekte is ernstig, maar de kans om het te krijgen is heel klein.
Nieuw vaccin tegen meningokokken types A, C, W en Y
Sinds enkele jaren neemt in Nederland het aantal gevallen van Meningokokken W-ziekte toe. Daarom is de meningokokken C-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) per 1 mei 2018 vervangen door een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.
Vaccineren 14-jarigen, vanaf oktober 2018
Naast de kinderen van 14 maanden die we al vanaf 1 mei vaccineren met het nieuwe, vervangende vaccin MenACWY, krijgen ook tieners geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 de vaccinatie in het najaar aangeboden. In 2019 komen alle kinderen die geboren zijn in 2005 in aanmerking voor de vaccinatie.
Er is gekozen voor deze leeftijdsgroep omdat zij enerzijds een grotere kans hebben op de ziekte, maar vooral omdat ze een rol spelen bij de verspreiding van de bacterie. Door de verschillende sociale groepen waarin zij bewegen, zoals school, sportclub en het gezin, kunnen zij makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Als zij zijn gevaccineerd, kunnen ze de bacterie niet verspreiden. Zo beschermen we indirect de hele bevolking.
Het klopt dat er momenteel te weinig vaccin beschikbaar is om iedereen te vaccineren. Maar dat is ook niet nodig, omdat er geen grote uitbraak is (zoals bij de Mexicaanse griep in 2009). Om te voorkomen dat de aantallen wel groter worden, zijn we begonnen met de nieuwe maatregelen.