Vernieuwde ogentest bij het CJG
Om te onderzoeken of je kind goed kan zien en geen oogafwijkingen heeft, doet de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of doktersassistent een ogentest bij je kind. Sinds kort is de ogentest vernieuwd. Jeugdarts Juliette Kolster legt uit wat er precies is verandert en hoe je je kind kunt voorbereiden op het onderzoek.

De ogentest is een onderzoek dat wij doen volgens de landelijke richtlijn. ‘Die richtlijn is sinds kort vernieuwd. Op basis van nieuwe informatie en inzichten, zijn de oogtesten bij het CJG ook aangepast’, zegt Juliette.
Door oogafwijkingen op jonge leeftijd te ontdekken en behandelen, kun je erger voorkomen op latere leeftijd.
Wat is er veranderd?
De ogentest wordt nu niet meer standaard afgenomen tijdens het 3 jaar consult, alleen nog als dat nodig is: wanneer jij als ouder twijfelt, of als de professional denkt dat het nodig is. ‘Geef het aan als je wilt dat de ogen van je kind getest worden tijdens het consult’, benadrukt Juliette.
Tijdens het 3 jaar consult gebruikten we voorheen de
APK-symbolenkaart (Amsterdamse plaatjeskaart). Deze is nu vervangen voor
de LEA-symbolenkaart. Ook de Landolt-C-ringen kaart voor de ogentest
van het 4 jaar consult en het groep 2 consult is vervangen voor een
nieuwe kaart: de E-hakenkaart.
Waarom de ogentest?
Door regelmatig de ogen en het zicht te onderzoeken, wil het CJG slechtziendheid voorkomen. Juliette: ‘De meeste winst wordt behaald door zo vroeg mogelijk een lui oog of andere oogafwijkingen op te sporen. Door oogafwijkingen op jonge leeftijd te ontdekken en behandelen, kun je erger voorkomen op latere leeftijd.’
Hoe kun je je kind helpen?
Je kunt de ogentest samen met je kind oefenen. Klik op de oefenkaarten hierboven om ze te downloaden of kijk op onze pagina contactmomenten.
Tips van Juliette voor het oefenen:
- Tijdens de ogentest krijgt je kind een bril op met een afgedekt oog. Je kunt je kind hierop voorbereiden door 1 oog af te dekken tijdens het oefenen (bijvoorbeeld met je hand).
- Laat je kind tijdens het oefenen van de E-hakenkaart de kant aanwijzen waar de pootjes van de E. Dat is makkelijker voor je kind dan werken met links en rechts.
- Bij sommige kinderen testen we de ogen met een kaart met symbolen. Daarbij maakt het niet zoveel uit of je kind een symbool steeds een andere naam geeft. Bijvoorbeeld: met cirkel, rondje of ring wordt hetzelfde bedoeld.
- Leg er niet te veel druk op. Het is niet erg als het benoemen bijvoorbeeld niet lukt. Onze professionals hebben hier meerdere manieren voor, zoals aanwijsplaten om het juiste icoon op aan te wijzen.
Tot slot geeft Juliette nog 3 tips om de ogen van je kind gezond te houden:
- Laat je kind minimaal 2 uur per dag buitenspelen. Direct daglicht heeft een positief effect op de groei van het oog.
- Zorg dat je kind minimaal 30 cm van zijn beeldscherm af zit en probeer ook beeldschermtijd te beperken.
- Laat je kind na 20 minuten schermtijd, minimaal 20 seconden in de verte kijken.
Lees ook: Buitenspelen: ook goed voor je ogen
Vragen of meer informatie?
Heb je vragen of komen oogafwijkingen voor in jouw familie? Bespreek dit dan tijdens het consult of neem contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!