De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die sinds 25 mei 2018 van toepassing is, heeft ook de nodige gevolgen voor de werkwijzen van de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Voortaan is actief toestemming nodig van de ouder(s)/verzorger(s) of jongeren voordat ondersteuning geboden kan worden én voordat persoonlijke informatie wordt uitgewisseld. CJG Rijnmond past daarom de werkwijze aan voor kinderen vanaf de basisschoolleeftijd. Speciaal voor scholen werden twee factsheets ontwikkeld, zodat leerkrachten, zorgcoördinatoren en directieleden in één oogopslag kunnen zien wat de veranderingen inhouden.
Met ingang van het pas begonnen schooljaar werkt CJG Rijnmond op het basis- en voortgezet onderwijs volgens de aangepaste regels. Dit betekent onder meer dat de jeugdverpleegkundige of jeugdarts niet meer standaard voor elk consult een gesprek heeft met de leerkracht. Wil school iets over een leerling bespreken, bijvoorbeeld omdat de leerkracht of intern begeleider zich zorgen maakt? Dan kan een gesprek op elk moment in het jaar zodra de school actief toestemming heeft gevraagd aan de ouder/verzorger (basisschool) of jongere (voortgezet onderwijs).
Speciaal voor scholen ontwikkelde CJG Rijnmond twee factsheets (u vindt ze hieronder), zodat leerkrachten, zorgcoördinatoren en directieleden aan het begin van het nieuwe schooljaar in één oogopslag kunnen zien wat voor hen belangrijk is om te weten over de veranderde werkwijzen rondom de AVG. CJG Rijnmond blijft JGZ bieden op alle scholen; op de basisschool in de groepen 2 en 7 en op het voortgezet onderwijs in de klassen 1 en 3. Dit is belangrijk om de ontwikkeling van kinderen te volgen, te onderzoeken hoe het gaat met de gezondheid en mogelijke risico’s in een vroeg stadium te signaleren. Zo kan waar nodig tijdig ondersteuning, hulp of extra zorg worden geboden.