OuderTeam.nu bereidt aanstaande ouders voor op het ouderschap

Op deze pagina vind je informatie voor professionals. Ben je zelf zwanger en wil je je aanmelden? Klik dan hier. 

Klik hier om een zwangere en haar partner aan te melden.

Een cursus die aanstaande ouders leert om naast vader of moeder ook nog partners te zijn bestond nog niet. Nu wel. OuderTeam.nu is een voorbereiding op het ouderschap. CJG Rijnmond biedt de cursus aan in Rotterdam.

Goede zorg voor een kind, begint bij goede zorg voor de ouders. Daarom kunnen (aanstaande) ouders die in Rotterdam wonen en een (eerste) kind verwachten kosteloos meedoen aan OuderTeam.nu. Het programma is een samenwerking tussen CJG Rijnmond, de gemeente Rotterdam, de hogeschool Leiden Twinkeltje en KindeRdam.

Van partners naar ouders

‘Er bestaan veel cursussen voor zwangerschap, bevalling of bijvoorbeeld het omgaan met een huilbaby, maar een cursus die (aanstaande) vaders en moeders leert wat ze kunnen verwachten van het ouderschap bestond nog niet’, vertelt projectleider La-Yong Hu. De geboorte van een kind verandert de relatie tussen partners. OuderTeam.nu helpt met deze overgang en bereidt deelnemers voor op wat er staat te gebeuren.

Inzicht in elkaars verwachtingen

In vier cursusavonden (twee vóór en twee na de bevalling) en de digitaal programma krijgen de deelnemers van OuderTeam.nu handvatten. Ze doen oefeningen, denken na over dilemma’s en kunnen ervaringen uitwisselen met andere (bijna-)ouders. La-Yong: ‘Zo krijgen de partners inzicht in wat ze beiden van het ouderschap, elkaar en hun relatie verwachten.’ Door elkaars wensen, aannames, reacties, kwaliteiten en valkuilen al voor de bevalling beter te leren kennen, en daar ook na de bevalling bij stil te staan, verbeteren de partnerrelatie, de oudervaardigheden, het ouderlijk welzijn en het welzijn van het kind.

Onderzoek door hogeschool Leiden

Aan OuderTeam.nu is een onderzoek van de hogeschool Leiden gekoppeld. Daarvoor beantwoorden de deelnemers na de bijeenkomsten een aantal korte vragen. Ook vullen ze drie keer een vragenlijst in: één keer voor de geboorte en twee keer erna. De gegevens van dit onderzoek leveren waardevolle informatie op over wat het met (aanstaande) ouders doet om een kind te krijgen en wat zij in deze eerste periode van het ouderschap nodig hebben. Hiermee kunnen professionals die werken met (aanstaande) ouders in de toekomst nog beter inspelen op de behoefte van aanstaande ouders en jonge gezinnen.

Lees hier meer over OuderTeam.nu (voor ouders)

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.