Een afspraak? Kom met (1 kind en) 1 volwassene! Vergeet ook je mondkapje niet. Lees alles over onze aangepaste dienstverlening door het coronavirus.

Lees meer Afbeelding sluiten
Hier leer je de hele maatschappij kennen.
Marnick
Jeugdarts

“Ik werk nu 2 maanden bij CJG Rijnmond, op CJG-locatie Kralingen- Crooswijk. Hiervoor heb ik geneeskunde gestudeerd in Leiden.

Het was een van tip van de moeder van mijn vriendin, werken bij het CJG. Ik heb er een kennismakingsgesprek gehad en toen boden ze me een meeloop-dag aan.

Op die dag ging er een wereld voor me open. Je hoort vragen waar ouders mee zitten. Je ziet kinderen. Je proeft de sfeer. Je merkt hoe de medewerkers van CJG Rijnmond opgaan in hun werk en meeleven met ouders en kinderen. Het was erg leuk!

Vanuit het ziekenhuis was ik altijd erg gewend om me op één probleem te richten. Bij het CJG zie je het hele kind, het hele plaatje, waardoor een consult soms een verrassende wending kan nemen. De ene keer ben je meer dokter, de andere keer haast een maatschappelijk werker of pedagoog. Die variatie in problemen spreekt mij ontzettend aan. Je krijgt hier ook meer tijd voor je patiënten. De vaste werktijden bevallen ook erg goed. Dit geeft veel vrijheid, en zo houd ik tijd over voor sporten, vrienden, de rest van mijn leven.

De preventieve gezondheidszorg is tijdens mijn opleiding een beetje onderbelicht gebleven, ik vind het werken hier geweldig.  Hier leer je de hele maatschappij kennen, ik ontmoet nu mensen uit alle culturen. Je ziet kinderen van rijke en hoogopgeleide ouders, maar ook uit arme milieus waar soms allerlei problemen tegelijk spelen. Schulden, scheiding, stress. Die stress bij de ouders zie je soms al terug bij baby’s, die slechter slapen en eten.

Afgelopen weken heb ik onder andere kinderen doorverwezen met een stilstand in de groei, heftige slaapproblemen en een forse taalachterstand.  Dankzij de preventieve gezondheidszorg zijn deze kinderen snel bij de juiste zorgverlener terecht gekomen.“

Lees ook