• Aanmelding via aanmeldpunt website

  • Professional en zwangere met ondersteuningsbehoefte
  • Zelfmelder

Als je in gesprek met aanstaande ouders merkt dat zij onzeker zijn of hulp kunnen gebruiken, kun je ze in overleg aanmelden voor extra ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën, sociaal netwerk of voorbereiding op het ouderschap. In Rotterdam verloopt die aanmelding via het Aanmeldpunt van Moeders van Rotterdam. Je vult samen met de zwangere en eventueel haar partner het aanmeldformulier in, of zij melden zichzelf rechtstreeks aan.

Let op: in de regiogemeenten geldt een ander prenataal zorgpad.
  • Zwangerschapsconsult

Een andere manier waarop aanstaande ouders toegang hebben tot het zorgpad, is via het zwangerschapsconsult bij het CJG. Dat product wordt op dit moment ontwikkeld. Nu bieden we zwangeren alleen de maternale kinkhoestvaccinatie aan, maar dat contactmoment breiden we binnenkort uit tot een gesprek. Tijdens dit gesprek geven we uitleg over de jeugdgezondheidszorg en is er gelegenheid om vragen te stellen en onzekerheden aan te geven. Zo nodig gaan we vervolgens op zoek naar een passende oplossing. Ook aanstaande ouders die geen gebruik willen maken van de 22 wekenprik, zijn van harte welkom.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelden voor de 22 wekenprik hoeft niet. Iedereen die tussen 22 en 38 weken zwanger is, kan binnenlopen tijdens onze spreekuren. Meer informatie over de vaccinatie tegen maternale kinkhoestvaccinatie vind je in ons productenboek.
  • Triage door Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam

Na de aanmelding brengt een professional van Moeders van Rotterdam de hulpvragen in kaart en verwijst door naar de best passende hulpverlening. Die hulp kan komen van Humanitas Home-Start, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond of Moeders van Rotterdam. Heb je zelf al een dienst in gedachten om naar te verwijzen? Bijvoorbeeld Prenataal Stevig Ouderschap of Voorzorg? Geef dan bij de aanmelding aan dat de zwangere in aanmerking komt voor deze dienst.
  • Toeleiding CJG Rijnmond

Als uit de triage blijkt dat 1 van onze diensten het best past bij een gezin, verwijst het aanmeldpunt door naar CJG Rijnmond. Vervolgens komt de aanmelding terecht bij de juiste CJG-locatie en de juiste jeugdverpleegkundige. Die neemt binnen 5 tot 10 werkdagen contact op met de zwangere.
  • Zwangerschapsgesprek

Als er vanuit het Aanmeldpunt van Aanmeldpunt van Moeders van Rotterdam rechtstreeks is verwezen naar Voorzorg of de wijkcoach van Moeders van Rotterdam, vindt het zwangerschapsgesprek later plaats. De zwangere en haar eventuele partner maken tijdens dit gesprek kennis met de jeugdverpleegkundige van de verantwoordelijke CJG-locatie, samen met de wijkcoach of de jeugdverpleegkundige uit het Voorzorgteam. Het gesprek vindt plaats bij de zwangere thuis, op de CJG-locatie of via (beeld)bellen. Het streven is dat dezelfde jeugdverpleegkundige betrokken blijft na de geboorte, en ook het geboorteconsult en het 8 weken consult uitvoert. Zo kan een vertrouwensrelatie ontstaan, waarbij de moeder en haar gezin makkelijk weten aan te kloppen als hulp of ondersteuning nodig is.

Aanmelden en meer informatie

Voor dit type zwangerschapsgesprek neemt de wijkcoach of jeugdverpleegkundige van het Voorzorgteam rechtstreeks contact op met de CJG-locatie. In ons productenboek staat meer informatie over deze dienst.
  • Prenataal Stevig Ouderschap
    (4 consulten)

Als een aanstaande moeder door haar omstandigheden veel stress en zorgen heeft, kan dat de gezondheid van haar ongeboren kind beïnvloeden. Denk bij die omstandigheden bijvoorbeeld aan een gespannen thuissituatie, financiële problemen of gezondheidsproblemen. Speciaal voor gezinnen in zwaardere situaties is er daarom Prenataal Stevig Ouderschap. Daarbij komt een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige tijdens de zwangerschap 4 keer op huisbezoek. Wat er wordt besproken, dat bepaalt het gezin. Het kunnen huidige problemen zijn of juist verhalen over de eigen jeugd. Het doel van de gesprekken is om de eigen kracht van (aanstaande) ouders te versterken en ze vertrouwen te geven in de toekomst. Als een gezin dat wil, kan Stevig Ouderschap ook doorgaan na de geboorte.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelding voor Prenataal Stevig Ouderschap verloopt via het zwangerschapsgesprek of het Aanmeldpunt van Moeders van Rotterdam. Je kunt bij de aanmelding specifiek aangeven dat het gezin in aanmerking komt voor deze dienst. Eerst meer weten over ‘Prenataal Stevig Ouderschap’? In ons productenboek vind je meer informatie.
  • Voorzorg
    (40/60 consulten)

Zwangerschapsgesprek

Het programma Voorzorg is speciaal voor gezinnen met verschillende problemen, die hun eerste kind verwachten. Denk aan stellen of alleenstaande vrouwen met een laag inkomen of die afhankelijk zijn van alcohol of drugs. Het programma bestaat uit 40 tot 60 huisbezoeken van een jeugdverpleegkundige uit ons Voorzorgteam, vanaf de 16e week van de zwangerschap totdat het kind 2 jaar is. Het eerste doel is een fijnere en gezondere zwangerschap en geboorte. Na de bevalling staan de gezondheid en de ontwikkeling van het kind centraal, net als de persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden voor opleiding en werk van de ouders. Onze speciaal opgeleide professionals bieden onder meer ondersteuning op het gebied van gezondheid, opvoeding, veilige hechting, een veilige thuissituatie, een gezonde financiële situatie en toegang tot andere organisaties die iets voor het gezin kunnen betekenen.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelding voor Voorzorg verloopt via het zwangerschapsgesprek of het Aanmeldpunt van Moeders van Rotterdam. Je kunt bij de aanmelding specifiek aangeven dat het gezin in aanmerking komt voor deze dienst. Eerst meer weten over Voorzorg? In ons productenboek staat meer informatie over deze dienst.
  • Wijkcoach Moeders van Rotterdam

Zwangerschapsgesprek

Moeders van Rotterdam is er voor zeer kwetsbare zwangeren die stress ervaren op verschillende leefgebieden. Tot de derde verjaardag van het kind staat de wijkcoach van Moeders voor Rotterdam naast het gezin. Bijvoorbeeld om te helpen met schulden en administratie, een veilige woonomgeving, werk en opleiding en vragen over opvoeding. Ze ondersteunt het gezin bij het telkens behalen van kleine doelen en zo langzaam maar zeker de basis op orde te krijgen. De professional kan bijvoorbeeld ook mee naar belangrijke afspraken zoals ziekenhuisafspraken, controles bij de verloskundige of afspraken bij de gemeente. Verder is er veel aandacht voor opvoedvaardigheden en -kennis, zodat ouders leren de ontwikkeling van hun kind(eren) optimaal te stimuleren.

Aanmelden en meer informatie
Je kunt je cliënt of patiënt opgeven voor ondersteuning van Moeders van Rotterdam via het Aanmeldpunt van Moeders van Rotterdam. Meer informatie over ondersteuning van Moeders van Rotterdam vind je op hun website.
  • Home-Start voor zwangeren

Een zeer laagdrempelige manier van ondersteuning in de zwangerschap, is Home-Start voor zwangeren. Een getrainde vrijwilliger die zelf ook moeder is, spreekt eens in de week af met de aanstaande moeder. Ze deelt tips en ervaringen en doet wat op dat moment nodig is. Van een luisterend oor bieden tot de kinderkamer helpen inrichten, of op grotere kinderen passen als de zwangere moet uitrusten. Home-Start helpt voorkomen dat alledaagse vragen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen, vergroot het zelfvertrouwen van ouders en helpt hun sociale netwerk te versterken. Bovendien krijgen gezinnen door de laagdrempeligheid van Home-Start vaak een positievere kijk op het aannemen van hulp, zodat ze ook in de toekomst eerder aan de bel trekken. Home-Start kan overigens ook doorlopen na de geboorte als ouders dat prettig vinden.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelden voor deze dienst kan via het Aanmeldpunt van Moeders van Rotterdam. Of Home-Start wordt aangeboden waar het gezin woont, check je gemakkelijk op deze kaart en andere informatie vind je op de website.
  • Interventies sociaal medisch domein
    (OuderTeam, zwangerschapsyoga, etc.)

In Rotterdam kunnen zwangeren en hun partner zich met verschillende diensten goed voorbereiden op de komst van hun kind. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsyoga, maatschappelijk werk en GGZ. Speciaal voor een soepele overgang van partnerschap naar ouderschap, organiseert CJG Rijnmond de cursus OuderTeam. Want de rollen veranderen flink als er een kind komt, en vaak trekt dat een stevige wissel op de relatie. Met OuderTeam bereiden stellen zich voor op de overgang van partnerschap naar ouderschap. Het versterken van de band en samenwerking staat centraal. Ook kijken ze naar hun ideeën over bepaalde opvoedonderwerpen, zodat ze daar al van tevoren over kunnen praten.Dat voorkomt verrassingen en stress als de baby er eenmaal is.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelding voor de cursus OuderTeam verloopt via het zwangerschapsgesprek of zwangerschapsconsult. Daarnaast kunnen zowel aanstaande ouders als professionals een rechtstreekse aanmelding doen via deze pagina. In ons productenboek staat meer informatie over de cursus ‘OuderTeam’.
  • Stevig Ouderschap
    (6 consulten)

Als een kind opgroeit onder zware omstandigheden met veel stress, zorgen of ruzie, kan dat veel invloed hebben op zijn ontwikkeling. Om zo veel mogelijk problemen te voorkomen, is vroege ondersteuning belangrijk. Voor gezinnen met een pasgeboren kind die in een zwaardere situatie verkeren, is er daarom Stevig Ouderschap. Deze dienst kan worden ingezet vanaf de geboorte, al dan niet als vervolg op Prenataal Stevig Ouderschap. Een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige komt 6 keer op huisbezoek tot het kind 19 maanden oud is. Ouders kunnen hun opvoedvragen stellen, vertellen hoe ze het ouderschap ervaren en bijvoorbeeld bespreken hoe ze hun netwerk kunnen vergroten voor meer steun. Het doel van Stevig Ouderschap is opvoedproblemen voorkomen door ouders vertrouwen te geven in zichzelf en hun mogelijkheden.

Aanmelden en meer informatie
Rechtstreekse aanmelding voor Stevig Ouderschap verloopt via de CJG-locatie van het gezin. Eerst meer lezen over Stevig Ouderschap? Kijk dan in ons productenboek.
  • Home-Start

Naast Home-Start voor zwangeren is er ook Home-Start voor gezinnen met kinderen tot 6 jaar. Een getrainde vrijwilliger die zelf ook moeder is, spreekt eens in de week af met het gezin. Ze deelt tips en ervaringen en doet wat op dat moment nodig is. Van een luisterend oor bieden tot meegaan met uitstapjes, of op de kinderen passen als de ouders op adem moeten komen. Home-Start helpt voorkomen dat alledaagse vragen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen, vergroot het zelfvertrouwen van ouders en helpt hun sociale netwerk te versterken. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat er vriendschappen ontstaan uit het contact. Bovendien krijgen gezinnen door de laagdrempeligheid van Home-Start vaak een positievere kijk op het aannemen van hulp, zodat ze ook in de toekomst eerder aan de bel trekken.

Aanmelden en meer informatie
Of Home-Start wordt aangeboden waar het gezin woont, check je gemakkelijk op deze kaart. Vervolgens vind je op de lokale webpagina de naam en het telefoonnummer van de Home-Start-coördinator voor de aanmelding. De professional van de CJG-locatie kan hierin ondersteunen.