Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Ieder kind verdient een goede start. Maar dat is niet in ieder gezin vanzelfsprekend. Zeker als er meerdere problemen tegelijk spelen, zoals een combinatie van slechte gezondheid en een laag inkomen. Of relatieproblemen en afhankelijkheid van alcohol of drugs. Wie in zo’n lastige situatie zijn eerste kind verwacht, kan op ons rekenen.
Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen
Soms komt een zwangerschap op een lastig moment. Bijvoorbeeld net na een ontslag, als de relatie tussen de ouders net voorbij is of als de moeder het druk heeft met een opleiding. Als er zorgen zijn over de woonomstandigheden, als er bijvoorbeeld ook problemen zijn met verslavende middelen, of vanuit de omgeving is er weinig steun wordt het allemaal wel erg veel. Als een kind welkom is, maar de omstandigheden zwaar en ingewikkeld, biedt Voorzorg uitkomst.
Bij Voorzorg krijgt het gezin vaste ondersteuning van een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige. Vanaf 16 weken zwangerschap (vroeger is soms nog beter) totdat het kind 2 jaar is komt de jeugdverpleegkundige regelmatig langs. Ongeveer eens in de 2 weken. Eerst om het gezin te helpen voorbereiden op de komst van het kind, later om (onder meer) te ondersteunen bij de verzorging en opvoeding.
De jeugdverpleegkundige kan op allerlei manieren ondersteunen. Bij heel praktische zaken zoals het helpen regelen van babyspullen, de dingen die geregeld moeten zijn voor je bevalling of het starten of hervatten van een opleiding. Maar ze kan ook een luisterend oor bieden en gezinnen helpen weer in zichzelf te geloven. De gezondheid en ontwikkeling van het kind is een belangrijke focus, maar ook de kansen van ouders op de arbeidsmarkt. Alles wat nodig is om te zorgen dat gezinnen na Voorzorg zo goed mogelijk op eigen kracht verder kunnen.
Simone, jeugdverpleegkundige Voorzorg vertelt:
‘Op een reguliere werkdag breng ik een bezoek aan verschillende (aanstaande) moeders", vertelt Simone. ‘Ik ben net naar een moeder geweest die nu 6 maanden zwanger is en straks ga ik naar een moeder met een peuter van 1,5 jaar. Ik begeleid 12 moeders die ik maandelijks gemiddeld 2 keer zie. De eerste maand van het programma zie ik ze wekelijks, net als de eerste 6 weken na de geboorte. Tijdens onze gesprekken ben ik een steun en toeverlaat. Ik voorzie de moeders van veel informatie, maar het belangrijkste is dat ik focus op hun sterke punten. Die positieve bevestiging geeft kracht om op de juiste manier door te gaan.’
Lees het hele interview met Simone, waarin ze onder meer vertelt over video-hometraining en het effect van Voorzorg.
Jet kreeg 2,5 jaar Voorzorg. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ontwikkelde een video waarin zij haar verhaal vertelt. ‘In het begin dacht ik: dat wil ik eigenlijk niet’, vertelt Jet. ‘Ik dacht: gaat iemand zich met mij bemoeien. Er gingen allemaal doemscenario's door mijn hoofd, zoals de kinderbescherming. Maar het traject ging echt zoals ik dat wilde. Ik kon alles bij de jeugdverpleegkundige kwijt, ze luisterde gewoon. Ze pusht niet. Zegt geen dingen die ik moet doen, alleen die ik kán doen.
Voorzorg is 1 van de mogelijke vervolgstappen na het zwangerschapsgesprek. Gezinnen kunnen zichzelf makkelijk, snel en gratis aanmelden voor het zwangerschapsgesprek. Als ze dat fijn vinden, kan bijvoorbeeld de verloskundige, gynaecoloog of huisarts de aanmelding ook samen met hen doen. Professionals kunnen bij de aanmelding aangeven dat hun cliënt of patiënt in aanmerking komt voor Voorzorg.
Tijdens het zwangerschapsgesprek kunnen zwangere en hun gezin zorgen en twijfels kwijt bij onze jeugdverpleegkundigen. Samen brengen jullie de situatie in kaart en gaan opzoek naar antwoorden en handvatten. Als er meer ondersteuning nodig is, kijken we wat het beste past. Meld je aan voor een gratis gesprek!
Op onze website is er een speciale themapagina ‘Zwanger’ voor aanstaande ouders. Deze bevat informatie over een goede gezondheid tijdens de zwangerschap en het aanstaande ouderschap. Ook is hier te lezen wat wij voor (aanstaande) ouders kunnen betekenen.