In de baarmoeder hebben de darmen van je baby niet veel te doen, maar na de geboorte moeten ze ineens hard aan het werk. Bovendien moet de darmflora van je baby de eerste paar maanden nog groeien. Die combinatie kan zorgen voor fikse darmkrampjes. Heel normaal en het hoort erbij, maar het is wel heel vervelend. Er zijn manieren om je baby te helpen.
Het kan ontzettend jeuken en is ook nog eens heel besmettelijk: krentenbaard. De infectie die rode plekken met korsten veroorzaakt komt het meest voor bij kinderen tot 3 jaar. Hoe ontstaat het en wat kun je doen als je kind krentenbaard heeft?
Droge plekken op de huid, schilfers, roodheid en vooral jeuk! Eczeem is een vervelende kwaal die bij veel kinderen voorkomt. We weten niet precies wat de oorzaak is van eczeem, maar gelukkig weten we wel hoe je het kunt behandelen. Lees onze tips om eczeem te behandelen.
Waterpokken wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk herpesvirus, dat meestal niet schadelijk is. Bijna elk kind krijgt het. Het begint met rode vlekjes en blaasjes.
Wil je weten hoe je de spraak- en taalontwikkeling van je peuter kunt stimuleren? Ontdek praktische tips en adviezen, zoals voorlezen, zingen en gesprekken voeren, in ons artikel Spraak en taal bij jonge kinderen.
Puistjes en mee-eters bij baby’s, dat is heel normaal. Als je kind een paar weken oud is, kan hij last krijgen van baby-acne. Dat ziet er niet mooi uit, vooral omdat het in het gezicht zit.
Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat uit vaccins tegen verschillende infectieziekten. Op de vaccinatie website van CJG Rijnmond vind je de meest voorkomende vragen en antwoorden. Hier kun je per vaccin zien tegen welke infectieziekten het beschermt, wanneer het wordt gegeven en hoe vaak. Ook de bijwerkingen en bijsluiters vind je hier.
Baby's en jonge kinderen mogen kruiden eten. Normaal gebruik van kruiden om een gerecht op smaak te brengen is niet slecht voor ze. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.
Je kunt bijna alle gezonde producten die je zelf eet ook aan je baby geven. Denk aan groente, fruit, aardappel, rijst, brood, vis, peulvruchten of ei. Maar geef baby’s liever geen rauw vlees of eten met zout of vitamine A. Op deze pagina geven we een overzicht van de producten die je beter nog niet geeft én waarom.
In de peuterleeftijd leert je kind van alles eten. Dat is heel belangrijk, want een gevarieerd eetpatroon is gezond. Maar natuurlijk vindt je kind niet alles meteen lekker! Nieuwe smaken leren kennen kost tijd, en vraagt van jou als ouder geduld en doorzettingsvermogen.
Als het gaat om voeding, zijn er voor jonge baby’s twee smaken: borstvoeding en flesvoeding. Waar je voor kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Als je kind tussen de 4 en 6 maanden oud is, is het tijd voor de eerste hapjes.
Is jouw kind jonger dan 12 jaar, dan kun je jouw afspraak verzetten via Mijn CJG Rijnmond. Is hij ouder dan 12 jaar of wil je een extra afspraak maken? Neem dan contact op met ons op.
Is je kind ziek, dan vragen we je de afspraak te verzetten. Denk bijvoorbeeld aan koorts (38°C of hoger) of waterpokken. Ga voor meer informatie naar de pagina Mijn afspraak.
Een afspraak verzetten kan via Mijn CJG Rijnmond of neem contact met ons op.
Onze professionals zien (aanstaande) ouders en kinderen tot 18 jaar op verschillende momenten. We geven vaccinaties en volgen de groei en ontwikkeling van je kind. We hebben een overzicht gemaakt van de momenten waarop we met elkaar contact kunnen hebben. Samen spreken we af welke afspraken nodig zijn voor jou en je kind. Je kunt per afspraak zien wat jij en je kind kunnen verwachten.
Je kunt CJG Rijnmond bereiken via telefoon, chat, WhatsApp, e-mail, en sociale media. Maar wees voorzichtig met privégegevens!
Hoe gaan wij om met jouw gegevens? Jouw privacy en de veiligheid van jouw gegevens vinden wij heel belangrijk. Wees daarom voorzichtig met het delen van privégegevens, zoals persoonlijke en medische gegevens, vooral op sociale media. We hebben een pagina met uitleg per contactmogelijkheid met wat onze richtlijnen zijn voor het delen van privégegevens.
Als je kind tussen de 2 en 3 jaar is kan hij driftbuien krijgen. Op deze leeftijd wil hij steeds meer zelf bepalen, en kan hij driftig worden als iets niet lukt of niet mag. Heb jij er ook mee te maken en weet je niet goed hoe je ermee om moet gaan?
Huilen is de manier waarop baby’s communiceren. Maar waarom huilt een baby eigenlijk, en hoe kun je hem het beste troosten? De eerste weken kun je een huilende baby oppakken en hem dicht tegen je aanhouden. Praat of zing zachtjes tegen je baby en wieg hem rustig heen en weer. Je baby hoort dan je stem en hartslag en komt hierdoor tot rust. Probeer er achter te komen waarom je baby huilt.
Is je kind jonger dan 12 jaar, dan kun je zijn dossier digitaal opvragen via Mijn CJG Rijnmond. Hoe je dit doet, kun je lezen op de pagina Dossier van je kind opvragen. Hier lees je ook hoe het dossier wordt aangeleverd, wat er in het dossier staat en wie het mag inzien.
Wanneer je kind ouder dan 12 jaar is, kun je het dossier van je kind opvragen via ons contactcentrum.
Ben je tevreden over ons, kon het beter of heb je een goed idee? We horen het graag!
Deel hier je feedback
Ik ben verhuisd naar een gemeente waar jullie de jeugdgezondheidszorg verzorgen. Krijgen jullie het dossier van mijn kind vanzelf door?
Nee, daarvoor hebben we eerst jouw toestemming nodig. Als je ons belt of een e-mail stuurt, vragen wij daarna het dossier op bij de organisatie waarvan jouw kind eerst jeugdgezondheidszorg kreeg.
Ik ga verhuizen naar een andere gemeente, met een andere organisatie voor jeugdgezondheidszorg. Hoe krijgen zij het dossier van mijn kind?
De nieuwe organisatie kan het dossier bij ons opvragen. Je kunt daarvoor dit e-mailadres doorgeven: ca@cjgrijnmond.nl.
Tijdens het inloopspreekuur kun je zonder afspraak langskomen op een CJG-locatie. Bijvoorbeeld om een vraag te stellen over de opvoeding of gezondheid van je kind. Maar ook om je kind te laten meten en wegen. Er is altijd een jeugdverpleegkundige of jeugdarts aanwezig.
Op de pagina van jouw CJG-locatie vind je wanneer de inloopspreekuren zijn.