Waarom huilen baby’s en wat kan je eraan doen?
Huilen is de manier waarop baby’s communiceren. Maar waarom huilt een baby eigenlijk, en hoe kun je hem het beste troosten? In dit artikel legt jeugdverpleegkundige Lucia er meer over uit en lees je hoe je je baby kunt helpen als hij veel huilt.
Waarom huilt een baby?
Baby’s huilen omdat ze iets nodig hebben. ‘Meestal huilt een baby omdat hij honger heeft’, legt Lucia uit. ‘Een baby heeft een kleine maag en moet vaak gevoed worden. Maar ook darmkrampjes, een volle luier, moeheid, of liefde en aandacht willen kunnen de reden zijn.’ Soms kan huilen met de temperatuur te maken hebben. ‘Voel in de nek van je baby en controleer of zijn handjes en voetjes warm zijn. Als alles normaal aanvoelt is zijn temperatuur waarschijnlijk in orde’, zegt Lucia.
Hoe herken je verschillende huiltjes?
Elk huilgeluid kan iets anders betekenen. ‘Als een baby snel en hard achter elkaar huilt, kan hij honger hebben, het koud hebben, of last hebben van krampjes’, vertelt Lucia. ‘Langer en zeurderig huilen zal het vaker om een vieze luier of vermoeidheid gaan. Door goed te luisteren en zijn lichaamstaal te bekijken, leer je snel wat je baby probeert te vertellen.’
Huilt je kind anders dan normaal?
Wanneer stopt het huilen?
‘De enige manier om je baby te laten stoppen met huilen, is door te ontdekken waarom hij huilt’, legt Lucia uit. ‘Voed hem als hij honger heeft, verschoon hem als hij een volle luier heeft, en troost hem als hij darmkrampjes heeft. Houd hem dicht tegen je aan, wieg hem rustig, knuffel hem, en praat zachtjes tegen hem. Als jouw baby zich veilig en begrepen voelt, huilt hij minder.’
‘De eerste weken huilt een baby gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag. Het hoogtepunt is vaak rond 6 tot 8 weken, dan huilt een baby gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag’, vertelt Lucia. Daarna neemt het huilen langzaam af. ‘Na 3 maanden huilen de meeste baby’s weer ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag. Dit blijft vaak zo totdat ze een jaar oud zijn. Meestal huilt een baby dan vooral in de avond.’
Huilen en slapen
Na een paar maanden verandert het huilgedrag van je baby. Lucia legt uit: 'Na ongeveer 4 maanden verandert zijn slaappatroon. Hij slaapt vaak de hele nacht door en heeft overdag genoeg aan 2 tot 3 slaapmomenten.’ Met de volgende tips kan je onnodige huilbuien voorkomen:
1. Breng je baby op tijd naar bed
Zorg dat je baby naar bed gaat zodra hij moe wordt. Dan kan hij goed uitrusten. Je baby is moe als hij in zijn ogen wrijft, zonder duidelijke reden huilt, onrustig beweegt, vaak achter elkaar gaapt, minder interesse toont in wat er om hem heen gebeurt, of minder oogcontact maakt.
2. Maak het bedje knus
Maak het bedje kort op en leg je baby met zijn voeten dicht bij het voeteneind. Dit geeft een veilig gevoel en dat vinden veel baby’s fijn.
3. Maak de dag voorspelbaar
Zorg dat je baby weet wat er gaat gebeuren. Laat hem slapen in bed, spelen in de box, en reizen in de maxicosi. Baby’s die weten wat ze kunnen verwachten, huilen vaak minder.
4. Troost je baby
Troost je baby als hij huilt. Hij wordt het liefst getroost door iemand die hij kent, zoals zijn vader, moeder of een vaste verzorger.
5. Houd het rustig
Probeer niet meer dan één uitstapje per dag te doen met je baby. Dat is genoeg.
6. Zorg voor weinig prikkels
Zet muziek, televisie en andere schermen uit. Te veel prikkels maken je baby onrustig en snel moe.
7. Hou een vaste bedtijd routine aan
Zorg voor duidelijkheid en structuur bij het naar bed gaan. Doe je baby bijvoorbeeld in bad, trek zijn pyjama aan, en zing een liedje voordat je hem in bed legt. Een vaste volgorde helpt je baby om zich veilig en vertrouwd te voelen.
Ook interessant
- Help, mijn baby huilt veel
- Rust, reinheid en regelmaat: hoe je je baby kunt helpen
- Veilige slaaphoudingen voor je baby
- Voorgevormde babymatrassen: beter of niet?
Meer informatie?
Heb je een baby die veel huilt en weet je niet waarom hij dit doet? Of ben je ten einde raad door de huilbuien van je baby? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.