Opvoedinformatie jongere
De middelbare school, verliefdheden, een lichaam dat compleet verandert en een puberbrein. Je kind gaat door een spannende maar ingewikkelde fase. Hormonen zorgen ervoor dat hij vaak niks van zichzelf begrijpt en al helemaal niets van jou wil weten. Je vraagt je af: ‘Is het nog wel mogelijk om het gezellig te hebben thuis?’ Gelukkig is er hoop! In deze omgeving vind je alles wat je moet weten over de ontwikkeling van je opgroeiende kind, zodat je beter begrijpt waarom jullie elkaar soms zo in de haren zitten. Dat helpt jullie beter communiceren. En ook over gezondheid lees je veel: je kind heeft immers veel kracht en energie nodig op school en op de sportclub.
Heb je een gerichte vraag, bijvoorbeeld over seksuele ontwikkeling, groeipijn of omgaan met je puber? Of zoek je informatie over alcohol en drugs, of onschuldig lijkende energiedrankjes? Dan zoek je het makkelijkst via de volgende hoogtepunten:
Ben je zelf 12 jaar of ouder? Speciaal voor jongeren staan de professionals van jouwggd.nl klaar.
Wanneer zien we jouw puber?
Wanneer we je puber verwachten voor checks en vaccinaties vind je in het contactmomenten overzicht. Uiteraard kunnen jullie ook altijd tussendoor contact opnemen met vragen.
Voor alle (toekomstige) puberouders en -verzorgers bieden wij de gratis online Puberchallenge aan. Deze pubercursus bestaat uit 5 lessen via de e-mail.
In 5 weken tijd leer je alles over de ontwikkeling van een puber. Na inschrijving kun je gelijk starten.
Veelgestelde vragen over jongere
Ik ben zelf een jongere. Kan ik hier dan ook informatie vinden?
Deze pagina bevat informatie over het opvoeden van pubers/jongeren. Ben jij een jongere op zoek naar informatie? Wij werken samen met JouwGGD. Bij jouwGGD kun je heel veel informatie vinden én anoniem chatten! Naar JouwGGD.
Is energiedrank echt zo slecht?
Je kent ze vast wel: de energydrinks die je even een boost geven. Het zal je niet verbazen dat er veel suiker en cafeïne in zitten. Maar is het nou echt zo slecht voor je zoals veel ouders en andere mensen zeggen?
Hoe blijf ik in gesprek met mijn puber?
Hoe praat je met je kind? Hoe kom je erachter wat je puber bezighoudt? Hoe begin je over een lastig onderwerp? Wat kun je doen als je het niet eens bent met elkaar?
Communiceren op het juiste moment
Het is belangrijk dat je het juiste moment kiest voor een gesprek met je kind. Een moment waarop je allebei tijd hebt en waarbij er niet te veel druk ligt op je kind.
Hebben jullie een cursus waarin ik beter leer omgaan met mijn puber?
Ja, daarvoor kun je bij ons terecht! Wij organiseren verschillende cursussen, waaronder de online Puberchallenge. Ook offline geven wij geregeld een pubercursus, de cursus Omgaan met je puber. Wanneer weer een nieuwe gepland staat, vind je dat in ons cursusaanbod.
Welke vragenlijsten worden door het CJG gebruikt op het voortgezet onderwijs?
Zit je kind in klas 2 of 4 van het voortgezet onderwijs, dan nodigen we hem uit om de digitale vragenlijst Jij en je gezondheid in te vullen. De vragen gaan over gezondheid en gezond gedrag. Na het invullen volgt gelijk een persoonlijk gezondheidsprofiel, met tips hoe ze (nog) gezonder kunnen leven.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn puber verantwoord met media omgaat?
Bedenk dan dat jongeren zelf vragen kunnen hebben over dit onderwerp. Als jullie over mediagebruik in gesprek gaan en blijven, kunnen jullie samen slim omgaan met alle online uitdagingen.
Alles wat je wilt weten over pubers
Aankomende jongere cursussen
Opvoedinformatie
Van zwangerschap tot puberteit, van opvoedvraagstukken tot mediawijsheid en van lentekriebels tot sinterklaastijd: wij hebben er informatie over. Veel onderwerpen hebben een eigen pagina waarop je onder meer antwoord vindt op de vragen die wij erover krijgen. We voegen steeds nieuwe opvoedinformatie toe. Mis je informatie? Stuur ons je suggestie.