Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Jongere

Hoe maak je afspraken met je puber?

De meeste ouders willen graag afspraken maken met hun kind: over hoe laat thuiskomen, kamer opruimen en helpen in het huishouden. De meeste pubers zitten daar helemaal niet op te wachten. Zij willen bewijzen dat ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen en daar passen de afspraken met hun ouders vaak niet in. Wil je toch afspraken maken?

Content

Jeugdverpleegkundige Giselda geeft tips hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Hoe maak je afspraken?

Voor de meeste ouders is het een uitdaging om afspraken te maken met hun puber. De tips van Giselda kunnen je hierbij helpen.

  • Doe het samen: leg uit waarom je ergens een afspraak over wilt maken en vraag naar de mening van je kind. Als je van elkaar weet waarom je iets wilt, is het gemakkelijker om samen een passende oplossing of afspraak te maken. Soms betekent het dat je hierover onderhandeld.
  • Vraag dus liever: ‘Ik weet dat je graag om 19.00 uur wilt eten, maar ik moet vanavond weg. Zullen we om 18.30 uur eten, dan kunnen we met elkaar eten.’, dan: ‘We eten vanavond om 18.00 uur, want ik moet nog weg.’
  • Maak duidelijke afspraken: hoe duidelijker de afspraak, hoe groter de kans op succes.
  • Vraag dus liever: ‘Wil jij gelijk na het eten de hond uitlaten?’, dan ‘Wil jij straks iets voor mij doen?’
  • Maak haalbare afspraken: onhaalbare afspraken kunnen irritatie en weerstand veroorzaken.
  • Vraag dus liever: ‘Wil je voor het avondeten alle afwas uit je kamer halen?’, dan ‘Ik wil niet dat je afwas op je kamer hebt staan.’
  • Luister en toon respect: luister naar de mening van je puber en toon respect. Ook als je het niet helemaal met hem eens bent. Het helpt om te horen wat jouw kind ergens van vindt en waarom. Dan voelt hij zich vrij om zorgen, vragen of problemen met je te delen.

Vraag dus liever: ‘Vertel eens waarom je graag tot 5.00 uur uit wilt gaan,’ dan ‘Ik vind het veel te laat als je pas om 5.00 uur thuiskomt na het stappen.’

'Een afspraak maken en een opdracht geven zijn twee verschillende dingen. Bij een opdracht zeg je wat er moet gebeuren. Een afspraak maken doe je samen en in overleg.'

Waarover maak je afspraken?

Het is belangrijk om met elkaar duidelijke afspraken te maken. Zo weet je van elkaar waar je aan toe bent.

Giselda geeft voorbeelden waar je afspraken over kunt maken.

  • School: lukt het je puber om zijn huiswerk te plannen, wanneer maakt hij zijn huiswerk, en hoe lang is hij hiermee bezig? De meeste scholen geven aan dat een leerling gemiddeld 1 tot 2 uur per dag nodig heeft voor zijn huiswerk.
  • Vrije tijd: wat doet jouw kind om te ontspannen, hoeveel tijd is hij hiermee bezig en op welk moment van de dag? Denk hierbij aan schermtijd, sport, hobby’s.
  • Huishoudelijke taken: welke klus(sen) voert jouw kind uit en hoe vaak doet hij dat?
  • Sociale activiteiten: hoe vaak gaat je kind uit, hoe laat komt hij ’s avonds thuis en kunnen vrienden mee eten?
  • Gezondheid: hoe laat gaat je kind naar bed, hoeveel beweegt hij en wat doet hij om gezond te eten?
  • Financiën: hoeveel zakgeld krijgt jouw kind, wat moet hij hiervan zelf betalen en mag hij geld lenen?
  • Genotmiddelen: mag je kind roken, drinken of andere genotmiddelen gebruiken voor zijn 18e verjaardag?

Tip: maak niet overal afspraken over, maar alleen over de belangrijkste zaken. Dat geeft hem vertrouwen en helpt hem in zijn groei naar volwassenheid.

Vragen of meer informatie?

Vind je het lastig om afspraken te maken met je puber, twijfel je of je de juiste afspraken maakt, of wil je weten hoe andere ouders dat doen? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!