Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen

Lees meer

Seksualiteit

Jongeren ontdekken veel op het gebied van seksualiteit en relaties. Het is belangrijk om open gesprekken te voeren over onderwerpen zoals voorbehoedsmiddelen, grenzen, seksuele diversiteit en lichamelijke veranderingen, zodat je puber zich veilig en ondersteund voelt in hun seksuele ontwikkeling.

Content

12-15 jaar

Veel jongeren worden verliefd of voelen zich aangetrokken tot iemand. Er kunnen twijfels zijn over de eigen seksuele voorkeur: val ik op jongens, meisjes of allebei? Probeer ook hierin je kind de ruimte te geven. Als je kind voor het eerst verkering krijgt, is er meestal nog weinig sprake van intimiteit. Toch is het belangrijk om in deze leeftijdsfase voorlichting te geven over anticonceptie, veilig vrijen, wensen en grenzen. Zeker ook omdat de meeste meisjes vanaf deze leeftijdsfase zwanger kunnen worden. Verder zijn leeftijdsgenoten in deze fase erg belangrijk en de drang naar zelfstandigheid groot. Dat kan voor ruzies met ouders zorgen. De uitdaging is om in gesprek te blijven zonder direct een oordeel te geven over wat je kind vertelt. Toon interesse in wat je kind bezighoudt en praat ook over wat je kind online meemaakt.

15-19 jaar

Jongeren ontwikkelen op deze leeftijd de eigen identiteit. Uiterlijk is belangrijk maar de onzekerheid over het eigen lichaam neemt af. Jongeren maken zich meer los van de ouders en ontdekken hun seksuele voorkeur. Seks wordt belangrijker in relaties en de helft van de jongeren van 17 jaar heeft daar ervaring mee. Op deze leeftijd lopen jongeren meer kans op een ongeplande zwangerschap, negatieve seksuele ervaringen en soa’s. Daarom is het fijn om op een open manier en zonder oordelen in gesprek te blijven met je kind. Als je kind weet dat het veilig is om met jou te praten, zal hij ook zorgen met je delen.

Ben je zelf 12 jaar of ouder?

Speciaal voor jongeren hebben we een pagina ontwikkeld met interessante tips en informatie. Het is heel normaal om vragen te hebben over seks en seksualiteit. Bijvoorbeeld over anticonceptie, (on)veilig vrijen of testen op een soa. Je kunt ons er ook van alles over vragen!