Hoe reageer je als je kind uit de kast komt?
Of je het nou zag aankomen of dat het een complete verrassing is: voor je kind is het ontzettend spannend en moeilijk om uit de kast te komen. De kans is groot dat hij zich lang op dit moment heeft voorbereid of er zelfs tegenop zag. Hoe reageer je als ouder op de coming-out van je kind? Wij geven 5 tips.
Stel je kind gerust
Laat weten dat je hem accepteert zoals hij is en dat je nog steeds evenveel van hem houdt. Laat merken dat je kind alles met jou kan bespreken.
Toon interesse
Iedereen beleeft homoseksualiteit op zijn eigen manier. Stel vragen hierover. Misschien heb je wel vragen waar je je kind niet direct mee wil belasten, maar waar je wel antwoord op wilt. Stel deze bijvoorbeeld aan homoseksuele personen in je omgeving.
Blijf ook na de coming-out in gesprek
Kinderen kunnen het zelfs nog lang na de coming-out lastig vinden om weer over hun homoseksualiteit te beginnen. Zorg zelf dus voor openingen waar je kind op kan inhaken.
Praat ook over andere onderwerpen
Het is belangrijk om geïnteresseerd te blijven in andere dingen die spelen in het leven van je kind. Vraag daarom ook naar school, sport en vrienden: dat is voor je kind een bevestiging dat zijn coming-out niks verandert aan de normale gang van zaken.
Deel het nieuws niet zonder toestemming
Je kind heeft je in vertrouwen genomen, maar dat betekent niet dat hij het gelijk aan iedereen wil laten weten. Hou het nieuws dus voor jezelf en geef je kind de ruimte. Pas als je merkt dat je kind zich ontspannen en zelfverzekerd voelt, kan je vragen of je het andere familieleden of vrienden mag vertellen. Bepaal nooit zelf wanneer het juiste moment hiervoor is: laat de keuze aan je kind.
Meer informatie voor jou als ouder
Wil je graag persoonlijk advies over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op: onze professionals denken graag met je mee.
Meer informatie voor je kind
Sommige onderwerpen bespreken kinderen liever niet met hun ouders. Daarom is het platform JouwGGD.nl er voor jongeren van 13 tot 23 jaar. Hier vinden zij betrouwbare informatie over onder andere seks, relaties en bijbehorende gevoelens. Ook kunnen ze anoniem chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.