Kinderen die goed voorgelicht zijn, zijn vaak minder nieuwsgierig. En op het moment dat ze gaan vrijen, doen ze het vaak veilig. Dus hoe praat je op een goede manier met je kind over seksualiteit?
- Laat merken dat je om je kind geeft, neem de tijd en blijf samen in gesprek over wat je kind bezighoudt.
- Maak er een spontaan gesprek van. Gebruik een krantenbericht of tv-programma als opstapje naar een gesprek. Vraag wat je kind hiervan vindt en deel ook jouw mening.
- Toon interesse in de programma’s en games die je kind op tv en internet bekijkt en speelt. Toon hierbij respect en accepteer dat kinderen soms behoefte hebben aan privacy.
- Gebruik humor! Perfect om spanningen te verminderen. En houd in je achterhoofd: het is niet erg als je je kind soms geen antwoord kunt geven. Jij bent ook maar een mens.
- Creëer een situatie waarbij je elkaar niet direct hoeft aan te kijken, zoals tijdens een wandeling, op de fiets of in de auto.
- Praat op het niveau van het kind. Geef niet ineens heel veel informatie met veel moeilijke woorden.
- Bespreek grenzen en regels. Leer je kind ‘nee’ zeggen en de ‘nee’ vanuit een ander te accepteren.
- Internet en sociale media spelen tegenwoordig ook een grote rol bij de seksuele ontwikkeling. Wijs je kind op en voor- en nadelen hiervan en welke gevolgen een bepaalde actie kan hebben.
- Kinderen komen op jongere leeftijd dan voorheen in aanraking met pornografische beelden. Bespreek met hen wat zij hebben gezien en hoe dat zich verhoudt tot volwassen seksualiteit.
- Gebruik een boek of bekijk samen een passende website. Vind je het lastig om met je kind over seksualiteit te praten? Dan kun je samen met je kind het boek doorlezen. In dit artikel vind je handige boekentips.
Lentekriebels: ontwikkelingen per leeftijdsfase
Tot slot een bonustip
Geef het goede voorbeeld aan je kind. Toon respect voor anderen en laat zien hoe je problemen oplost. Beide ouders of verzorgers zijn belangrijk in de seksuele opvoeding van hun kinderen. Toon als levenspartners liefde en respect voor elkaar en laat elkaar in elkaars waarde, ook wanneer jullie besluiten niet samen verder te gaan.
Vragen of meer informatie?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.