Webinar: Mediaopvoeding (4-12 jaar)
In dit webinar bespreken we de voor- en nadelen van socialemediagebruik bij kinderen op de basisschool. We staan stil bij alle vragen die ouders hebben over hun kind en hun mediagebruik.
Mazelen in de regio Rotterdam-Rijnmond: dit moet je doen als je kind klachten heeft en hoe kun je je kind beschermen
We kunnen er niet meer omheen: schermtijd. Het staat voor de hoeveelheid tijd die je doorbrengt achter een scherm. Veel ouders vragen zich af hoe ze hiermee om moeten gaan. Hoeveel schermtijd wordt aangeraden en hoe zorg je dat je kind zich hieraan houdt? Pedagoog Suzan van der Linde geeft advies.
'Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is de richtlijn voor schermtijd ongeveer 1,5 uur per dag. Tegenwoordig wordt ook op school met schermen gewerkt', vertelt Suzan. 'Je weet als ouder natuurlijk niet precies hoeveel schermtijd je kind heeft gehad op school, dus het is niet altijd haalbaar om je aan de richtlijn te houden. Wel is het goed om in je achterhoofd te houden.'
'Het is vooral belangrijk dat er een balans is tussen schermtijd en hoeveel een kind beweegt. Zo kunnen oogproblemen en overgewicht voorkomen worden. Hierbij kun je de 20-20-2 regel toepassen: na 20 minuten achter een scherm, 20 seconde in de verte kijken en minimaal 2 uur per dag buiten zijn. Veel video’s op YouTube, Netflix en televisie duren ongeveer 10 tot 20 minuten. Spreek bijvoorbeeld met je kind af dat hij na elke video even een rondje loopt of beweegt', legt Suzan uit.
Veel ouders stellen zichzelf de vraag: wanneer geef ik mijn kind een mobiele telefoon? Volgens Suzan hangt dit van verschillende dingen af: 'Als je kind ver van school woont of alleen moet fietsen, kan het fijn zijn om hem een mobiele telefoon te geven. De meeste kinderen krijgen er een in groep 8. Op de basisschool ben je als ouder vaak net iets meer betrokken dan op de middelbare school. Zo kun je je kind ook verstandig met de mobiel leren omgaan. Het gaat er vooral om wat jij als ouder belangrijk vindt, er is geen goed of fout hierin'.
'Als we het hebben over schermtijd, gaat het er vooral om dat je als ouder weet wat je kind online doet. Ga hier dan ook het gesprek over aan en kijk bijvoorbeeld naar programma's of documentaires die hierover gaan. Het is goed om als ouder te weten met wie je kind contact heeft online en om hem te leren dat je niet zomaar iedereen moet toevoegen op sociale media. Ga ook eens het gesprek aan over foto's: als foto's eenmaal online staan, verdwijnen deze niet zomaar meer. Zorg ervoor dat je kind jou ook weet te vinden als hij ergens vragen over heeft.'
Heb je nog meer vragen over schermtijd en het wel of niet geven van een mobiele telefoon aan je kind? Onze professionals denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op.
In dit webinar bespreken we de voor- en nadelen van socialemediagebruik bij kinderen op de basisschool. We staan stil bij alle vragen die ouders hebben over hun kind en hun mediagebruik.