Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.

Peuter

Zo zorg je voor een gezonde slaap van je peuter

Lekker slapen is heel belangrijk voor kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar oud. Als ze goed slapen, groeien ze beter en leren ze meer. Ze hebben ook meer energie om te spelen. In dit artikel vertelt jeugdverpleegkundige Ciska Vermeij meer over het slaapgedrag van peuters.

Content

Hoe slapen peuters?

‘Kleine kinderen slapen anders dan volwassenen. Als je kind slaapt, zijn er fases waarin het diep slaapt en fases waarin het licht slaapt. Deze fases vormen samen een slaapcyclus. Bij hele kleine kinderen, die jonger zijn dan een half jaar, duurt zo'n slaapcyclus ongeveer 50 tot 60 minuten. Als kinderen tussen een half jaar en 4 jaar oud zijn, worden die slaapcyclussen langer’, legt Ciska uit. Tijdens het eerste levensjaar, went een baby steeds meer aan het verschil tussen dag en nacht. Hoe ouder je kind wordt, hoe duidelijker hij in een dag-nachtritme slaapt.

Hoe zorg ik voor een fijn slaapritme?

Het is belangrijk dat je kind elke dag ongeveer op dezelfde tijd gaat slapen en wakker wordt. Dit heet een slaapritme. De hersenen van je kind hebben een soort klokje dat dit ritme regelt. Daglicht helpt om dit klokje goed te zetten. ‘Buiten spelen is dan ook heel belangrijk voor een kind’, licht Ciska toe.

Wat kan ik doen als mijn kind niet makkelijk slaapt?

Ciska vertelt dat sommige kinderen na een paar weken al de hele nacht door doorslapen, terwijl anderen op 2-jarige leeftijd dat nog niet kunnen. ‘Als ouder heb je geen controle over het slapen. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om je kind te helpen. Wij noemen dat de ‘3 R’s’: rust, reinheid en regelmaat.’

  1. Rust: zorg voor een rustige plek waar je kind slaapt. Zet de televisie uit en leg niet te veel speelgoed in de kamer. Praat rustig tegen je kind, ook als hij iets doet waar je boos van wordt.
  2. Reinheid: zorg dat de kamer en het bedje waar je kind in slaapt schoon en fris is. Het is fijn als de kamer niet te warm is, ongeveer 18 °C.
  3. Regelmaat: doe elke avond dezelfde dingen voordat je kind gaat slapen. Bijvoorbeeld: tandenpoetsen, pyjama aantrekken, een verhaaltje voorlezen en een knuffel geven. Dit noemen we een slaapritueel. Het helpt je kind om te weten dat het tijd is om te slapen.

‘Als je kind vaak niet wil slapen of vaak wakker wordt, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Het kan zijn dat je kind last heeft van nachtmerries of nachtangsten. Nachtmerries zijn enge dromen, bij nachtangsten lijkt je kind in paniek, maar later herinnert hij zich er niets van’, legt Ciska uit. ‘In ons webinar Slaap lekker vertellen we hier meer over.’

Tips voor een gezonde en goede slaap:

  • Gebruik een uur voor het slapen gaan geen schermen: het blauwe licht kan ervoor zorgen dat je kind moeilijker in slaap valt.
  • Gebruik een nachtlampje: als je kind bang is in het donker, kan een zacht nachtlampje helpen. Kies een lampje met een warme kleur licht, niet te fel.
  • Maak gebruik van witte ruis: sommige kinderen slapen beter als er een zacht, constant geluid op de achtergrond is. Dit kan bijvoorbeeld het geluid van een ventilator zijn.
  • Lees de antwoorden van onze professionals op veelgestelde vragen over peuters en slapen.

Webinar: Slaap lekker

Wil je meer leren over het slaapgedrag van je peuter? Tijdens ons webinar vertellen we je graag over hoeveel slaap je kind nodig heeft en hoe je zorgt voor een fijn slaapritme. Ook leer je wat je kunt doen als je kind niet makkelijk slaapt.

Meer informatie?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.