Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Baby

Kraamtijd voorbij: hoe nu verder met borstvoeding?

De kraamtijd is voorbij en het gewone leven komt weer om de hoek kijken. Na een paar weken volledige aandacht, is je baby ineens niet meer het enige waar je je mee bezig houdt. Ook de borstvoeding moet je gaan combineren en inpassen in jouw nieuwe leven. Hoe doe je dat? Lactatiekundige Rolinka geeft antwoord op veelgestelde vragen.

Content

Goedbedoelde adviezen

Als jonge moeder krijg je ontzettend veel goedbedoelde adviezen, omdat je waarschijnlijk veel vragen hebt. Ook gaan veel moeders op zoek naar advies op het internet. Maar wat als die adviezen niet bij jou en jouw kindje passen? 'Daar kun je best onzeker van worden', zegt Rolinka. 'Merk je dat je je onzeker voelt over bepaalde dingen? Zoek dan een deskundige plek op. Het Centrum voor Jeugd en Gezin bijvoorbeeld. Daar krijg je advies dat bij jou en jouw leven past. Want dat is voor iedereen verschillend,' benadrukt ze.

Veelgestelde vragen

Ondanks dat ieder zijn situatie anders is, krijgt Rolinka veel dezelfde vragen: 'Het antwoord daarop is nooit eenduidig. De een heeft bijvoorbeeld wel steun van familie en de ander niet. Daar passen ook andere adviezen bij, die praktisch zijn voor jouw situatie'. Wel kan ze wat tips meegeven:

Mijn kind is onrustig en slaapt minder goed, heeft dit iets met de (borst)voeding te maken?

Je kind ontwikkelt zich razendsnel. Het zou zomaar kunnen zijn dat daar de grote verandering zit, en niet in de voeding. Vaak is het juist een teken dat je kind groeit en verandert.

Mijn kind heeft vaak last van krampjes, moet ik iets veranderen in mijn eigen voeding?

Krampjes horen er wel bij de eerste maanden. Dit wil niet zeggen dat het meteen aan je eigen voeding ligt. Jouw borstvoeding is altijd van goede kwaliteit, het maakt niet uit wat je zelf eet. Gevarieerd eten is wel heel belangrijk voor je eigen gezondheid.

Kolven gaat moeizaam, ligt dit aan mij?

De melkstroom heeft veel te maken met emoties. Ben je gestrest of vind je de kolf niet prettig, kan dit zorgen voor minder melk. Spanning blokkeert namelijk het toeschieten (stroming) van je melk. Zijn er dingen die jou niet lekker zitten? Probeer daar dan verandering in te brengen. Bijvoorbeeld de plek waar je kolft. Daarnaast kan het ook te maken hebben met het tijdstip; 's ochtends heb je bijvoorbeeld meer melk dan 's avonds.

Ik wil borstvoeding combineren met flesvoeding: hoe doe ik dat?

Vaker krijg ik vragen over het combineren van borstvoeding met flesvoeding. Aan veel moeders merk ik dat zij op dat moment behoefte hebben aan tijd voor zichzelf. Mijn tip is dan om zo'n moment in te plannen, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Met de moeder bespreek ik dan de mogelijkheid om te starten met kolven, zodat je een fles op voorraad hebt. Je partner kan die dan bijvoorbeeld geven. Zo heb je wat meer tijd voor jezelf en kun je toch volledig op borstvoeding blijven. Is dit voor jou geen optie? Dan is het verstandig om dit individueel met iemand te bespreken, zodat dit op jouw behoeften afgestemd kan worden.’

'Wist je dat je recht hebt op tijd om te kolven op je werk? Je kunt er alles over lezen op de website van LaLecheLeague.'LaLecheLeague

Drink geen thee met venkel en anijs

Het drinken van borstvoedingsthee met venkel en anijs wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Dit komt door het stofje 'estragol' in deze thee, wat schadelijk kan zijn voor je kind. Eerder was het advies om maximaal 2 koppen per dag te drinken, maar dat is nu aangepast. Een goede vervanger is kruidenthee.

Vragen of meer informatie?

Voel je je onzeker, wil je een advies dat bij jouw leven past of wil je meer informatie over borstvoeding? Neem dan contact op met ons. Onze professionals helpen je graag verder!