Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Baby

Kolven doe je maar lekker in je eigen tijd!

Regelmatig krijgen wij vragen over de combinatie borstvoeding en werken. Lactatiekundige Rolinka van der Graaff beantwoordt drie veelgestelde vragen hierover.

Content

Is het geen gedoe om door te gaan met borstvoeding geven?

Borstvoeding blijven geven terwijl je na je bevalling weer aan het werk gaat, vergt zeker wat organisatietalent en een goede afstemming. Maar: het is wel heel goed mogelijk. Vooral omdat wettelijk is bepaald dat je tot je baby 9 maanden oud is 25% van je werktijd mag besteden aan kolven of, in overleg, hem onder werktijd mag voeden. Dat is zo geregeld omdat borstvoeding echt heel gezond is voor baby’s. Dat maakt het belangrijk dat moeders de gelegenheid krijgen om het vol te houden als ze weer aan het werk zijn.

Mijn werk kan ik tussendoor onmogelijk even neerleggen. Moet ik borstvoeding afbouwen?

Denk dat niet te snel! Mijn tip is altijd: bespreek het met je werkgever, en maak het tot jullie gezamenlijke probleem. Zo is de kans het grootst dat je werkgever gaat meedenken over oplossingen. Misschien ervaar je dan wel dat je juist gesteund wordt. Handig om te weten is dat kolven niet altijd op dezelfde, vaste tijd hoeft. Bij sommige banen is dat nou eenmaal niet te organiseren. Is je borstvoeding goed op gang, dan kun je rond 3 maanden best wat meer met tijdstippen schuiven. Weer thuis met je baby pak je gewoon je eigen ritme opnieuw op.

Mijn baby is niet meer zo klein als ik straks aan het werk ga. Is borstvoeding nog wel belangrijk?

Moedermelk blijft altijd de meest gezonde keuze voor je baby. De antistoffen in jouw melk zijn namelijk een belangrijke ondersteuning van zijn gezondheid. Bovendien bevat het speciale bouwstoffen voor de groei van de hersenen en organen. Langer borstvoeding geven, betekent dat je kind minder vaak ziek zal worden.

Persoonlijk advies

Iedere situatie is anders en daarom kan het zijn dat bovenstaande antwoorden niet passen bij jouw situatie. Vraag jij je af hoe je borstvoeding het beste kunt inpassen als je weer aan het werk gaat? De jeugdverpleegkundige van het CJG kan met je meedenken over jouw situatie. Ook kan zij je verwijzen naar de lactatiekundige van het CJG. Rolinka: 'Borstvoeding is heel persoonlijk. De combinatie met jouw kindje en jouw omstandigheden maken dat je soms wat creatief moet zijn. Daar help ik graag bij!'

Lees ook: Kraamtijd voorbij, hoe nu verder met borstvoeding?