Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Baby

Alles wat je wilt weten over beginnen met kolven

Kolven kan een manier zijn om je baby moedermelk te geven. Het kan alleen ook een uitdaging zijn, vooral in het begin. Wanneer begin je ermee en hoe kies je een kolf? In dit artikel deelt lactatiekundige Rolinka van der Graaff haar kennis en handige tips.

Content

Wanneer begin je met kolven?

Het beste moment om te beginnen met kolven hangt af van je situatie. ‘Heb je een gezonde baby? Heb je alle tijd en een fijn verlof? Neem dan de tijd om eerst even de borstvoeding goed op gang te laten komen’, zegt Rolinka. ‘Kolven is iets extra's en kan voor meer onrust zorgen. Het is iets wat je moet leren.’

Voor moeders die na hun zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan, raadt Rolinka aan om tussen de 5 en 6 weken na de geboorte te beginnen met kolven. 'Dit is een goed moment om te oefenen met een flesje. Je lichaam is dan namelijk gewend aan het geven van borstvoeding en je hebt een ritme gevonden tussen vraag en aanbod. Zo leert je kind op tijd uit de fles te leren drinken voor wanneer het nodig is’, vertelt Rolinka.

In sommige situaties kun je ook eerder beginnen met kolven. ‘Bijvoorbeeld wanneer de borstvoeding niet ideaal verloopt door bijvoorbeeld medische klachten. Dit wordt dan besproken en begeleid door de kraamverzorgende of lactatiekundige in het ziekenhuis’, licht Rolinka toe.

Een kolf kiezen

Er zijn verschillende soorten kolven, en het is belangrijk om de kolf te kiezen die bij je past. ‘Handsfree kolven zijn handig omdat je ondertussen andere dingen kunt doen. Maar sommige vrouwen moeten echt met aandacht kolven, dan werkt handsfree kolven niet altijd. Deze kolven zijn vaak ook duurder’, legt Rolinka uit. ‘Heb je niet vaak gekolfde melk nodig? Dan is een kleine enkelzijdige kolf ook voldoende.’

‘Het belangrijkste is dat de kolf bij je borsten past. Probeer als dat lukt een kolf uit in een borstvoedingswinkel of babywinkel. Online shoppen kan ervoor zorgen dat je de verkeerde maat koopt of pijn krijgt. Als kolven niet lukt, kan het zijn dat je niet de juiste maat ‘kolfschild’ voor jouw borst hebt. Laat iemand met kennis meekijken om te zien of je de juiste kolf gebruikt. Wanneer het comfortabel voelt, helpt dit meteen bij de melkopbrengst’, vertelt Rolinka.

Wil je graag een tweedehands kolf gebruiken? Dit wordt afgeraden door de fabrikant, omdat je nooit weet hoe sterk de motor nog werkt. Als de kolf al veel gebruikt is neemt dit namelijk af. Weet je zeker dat de kolf nog niet vaak is gebruikt? Let er dan goed op dat alle onderdelen waar de gekolfde melk in kan komen, worden vervangen.

Kolven voor een belangrijk moment

Als je voor een speciale gebeurtenis wilt kolven is het slim om een week van tevoren te beginnen met oefenen. Je lichaam moet wennen aan de kolf en moet melk kunnen loslaten. Bij sommige vrouwen gaat dit namelijk niet vanzelf en zijn er trucjes nodig om de melk te laten stromen.

Tips en trucs

  • Een warme borst helpt bij het kolven. Je kunt een warm kompres gebruiken, dat noemen we ook wel een hot pack. Een andere optie is om onder de douche te gaan staan, dat is alleen niet altijd handig.

  • Probeer je even af te sluiten van de wereld en te ontspannen. Het kan helpen om te mediteren of bewust aan je kind te denken. Liefde voelen helpt om de melk te laten stromen. Ook kun je je borst zacht masseren richting de tepel.

  • Het kan ook helpen om een video van je kind te kijken terwijl je kolft. Als je thuis bent kun je je kind ook even vasthouden. Een andere tip is een kledingstuk of doekje met de geur van je baby bij je te dragen.

Meer informatie?

Helpen deze tips je niet? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals kunnen je met al je vragen helpen. Bijvoorbeeld ook wanneer kolven thuis wel goed gaat, maar op werk niet.