Het kan ontzettend jeuken en is ook nog eens heel besmettelijk: krentenbaard. De infectie die rode plekken met korsten veroorzaakt komt het meest voor bij kinderen tot 3 jaar. Hoe ontstaat het en wat kun je doen als je kind krentenbaard heeft? Jeugdarts Bernice Samson legt het uit in dit artikel.
Krentenbaard is een infectie van de huid. 'Die infectie begint vaak met rode vlekken en bultjes in het gezicht. Meestal zitten deze rondom de mond en neus. Die bultjes worden blaasjes, gevuld met geel vocht. Wanneer deze open gaan kunnen er vochtige plekken en geelbruine korsten ontstaan’, vertelt Bernice. 'De huid kan jeuken of pijnlijk aanvoelen. Naast de plekken in het gezicht, kan krentenbaard soms ook grotere plekken veroorzaken op de armen en benen.'
Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie, de Staphylococcus Aureus. 'Die bacterie kan normaal gesproken geen kwaad. Maar zodra je kind een wondje heeft kan de bacterie voor een ontsteking zorgen. Dit kan bijvoorbeeld een wondje zijn door eczeem of waterpokken,' legt Bernice uit. Je kind krijgt de bacterie meestal via iemand anders. 'Vaak wordt het overgedragen door contact met het vocht dat uit de blaasjes komt. Krabben aan de krentenbaardplekken kan zorgen voor besmetting via de handen of speelgoed', zegt Bernice. Krentenbaard is besmettelijk totdat de blaasjes zijn opgedroogd of tot 2 dagen na het starten met antibiotica.
Krentenbaard komt het vaakst voor bij kinderen tot 3 jaar. Maar ook kinderen in de basisschoolleeftijd hebben er vaak last van. Volwassenen kunnen ook krentenbaard krijgen, maar dit gebeurt minder vaak.
Als je kind krentenbaard heeft, zijn er meerdere dingen die we adviseren. Om te zorgen dat het niet erger wordt, de krentenbaard sneller geneest en anderen niet besmet worden.
Wil je meer weten over krentenbaard bij je kind? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!