Baby's en voeding
Als het gaat om voeding, zijn er voor jonge baby’s twee smaken: borstvoeding en flesvoeding. Waar je voor kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Vind je het belangrijk om borstvoeding te geven en lukt het? Dan heb je misschien vragen over kolven of over je eigen eetpatroon. Of over hoe je weer kunt stoppen met borstvoeding. Ook goed om te weten: hoe merk je of je kind genoeg drinkt? Dat lijkt een typische vraag voor ouders die borstvoeding geven, maar ook bij flesvoeding is dit belangrijk. De streepjes op de fles zeggen namelijk niet alles!
Als je kind tussen de 4 en 6 maanden oud is, is het tijd voor de eerste hapjes. Naast een leuk moment met grappige kliederfoto’s, is dit ook een belangrijk moment. Je kunt je kind nú al helpen een makkelijke eter te worden. Als je zelf babyvoeding maakt, laat je je kind al wennen aan de natuurlijke smaak van groenten en fruit. Zo wordt het later makkelijker gezonde keuzes te maken. Kijk gerust rond op deze pagina voor meer handige tips. Bijvoorbeeld over opbouwen naar vaste voeding of afbouwen van fles naar beker. Ook over vitamines kom je van alles te weten.
Veelgestelde vragen over baby's en voeding
Drinkt mijn baby genoeg?
Als je flesvoeding geeft, kun je makkelijk bijhouden of je kind genoeg drinkt. Dat kan een handig voordeel zijn ten opzichte van borstvoeding. Maar hoe weet je of je kind genoeg flesvoeding drinkt? Daar vertellen we graag meer over. Maar ook als je borstvoeding geeft, kun je je afvragen of je kind genoeg borstvoeding drinkt.
Hoe pak ik de eerste hapjes aan?
Tot de leeftijd van 6 maanden hebben baby’s niets anders nodig dan melk. In de borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding) zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Daarna kun je je kindje kennis laten maken met vaste voeding. Hier lees je hoe je dat kunt doen.
Bekijk ook eens deze folder van het Voedingscentrum.
Darmkrampjes bij je baby: wat doe je ertegen?
In de baarmoeder hebben de darmen van je baby niet veel te doen, maar na de geboorte moeten ze ineens hard aan het werk. Bovendien moet de darmflora van je baby de eerste paar maanden nog groeien. Die combinatie kan zorgen voor fikse darmkrampjes. Heel normaal en het hoort erbij, maar het is wel heel vervelend. Er zijn manieren om je baby te helpen.
Hoe voorkom je luieruitslag?
Heeft je kind rode en geïrriteerde billetjes? Natte en vieze luiers kunnen bij baby's snel uitslag geven. Lees hier verder over hoe je luieruitslag voorkomt.
Wat kan ik doen aan baby-acne?
Puistjes en mee-eters bij baby’s is heel normaal. Als je kind een paar weken oud is, kan hij last krijgen van baby-acne. Dat ziet er niet mooi uit, vooral omdat het in het gezicht zit. Maar geen zorgen: het is verder niet gevaarlijk. Lees meer over hoe je baby-acne verzorgt en wanneer er misschien iets anders aan de hand is.
Alles wat je wilt weten over babyvoeding
Aankomende babycursussen
Opvoedinformatie
Van zwangerschap tot puberteit, van opvoedvraagstukken tot mediawijsheid en van lentekriebels tot sinterklaastijd: wij hebben er informatie over. Veel onderwerpen hebben een eigen pagina waarop je onder meer antwoord vindt op de vragen die wij erover krijgen. We voegen steeds nieuwe opvoedinformatie toe. Mis je informatie? Stuur ons je suggestie.