Webinar: Starten met oefenhapjes
Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is kan je starten met het geven van oefenhapjes. Maar hoe pak je dit aan en wat mag je baby eten? Tijdens ons webinar vertellen we je daar graag meer over.
Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Je baby heeft, totdat hij 6 maanden oud is, alleen borst- of flesvoeding nodig. Toch mag je vanaf 4 maanden, als je baby daar aan toe is, beginnen met het eerste hapje. Dit noemen we het oefenhapje.
Deze oefenhapjes zijn extra. Je geeft ze dus naast de voedingen die je gewend bent te geven. Door de oefenhapjes went je kind aan nieuwe smaken, leert hij om te happen van een lepel en oefent hij zijn mondspieren. Ook verklein je de kans op een voedselovergevoeligheid. In dit artikel vertelt Jeugdverpleegkundige Hanneke meer over het oefenhapje.
Kijkt jouw baby het eten uit je mond of maakt hij steeds smakkende geluiden als jij eet? Dan kan het tijd zijn om te beginnen met oefenhapjes. ‘Geef het oefenhapje direct na een borst- of flesvoeding of tussen 2 voedingen door’, zegt Hanneke. Je kind is dan niet hongerig en heeft de rust om te (leren) eten. Ook blijft je kind hierdoor zijn melk drinken. Die melk heeft hij op deze leeftijd nog echt nodig.
‘Zorg dat je kind rechtop zit en goed kan slikken voordat je begint met oefenhapjes.’
‘Het maakt niet uit of je met groente of fruit begint,’ legt Hanneke uit. Begin je met fruit? Geef dan bijvoorbeeld fijn geprakte peer, banaan of mango. Wil je liever met groente beginnen? Dat mag ook. Geef dan een lepeltje fijn geprakte bloemkool, wortel of doperwten. Je kunt groente of fruit ook fijnmaken in de blender. Bekijk voorbeelden van geschikte oefenhapjes én wat je beter nog niet kunt geven.
Laat je kind eerst wennen aan één smaak en geef dat een aantal keren achter elkaar. Als je kind een smaak niet zo lekker vindt, probeer het dan gerust op een ander moment nog een keer. Grote kans dat hij het toch lekker gaat vinden. In het begin geef je 1 tot 2 keer per dag een oefenhapje. Als je 3 tot 4 kleine lepeltjes per keer geeft, is dat voldoende.
In een potje eten zitten alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Er zijn potjes met één soort groente of fruit en potjes met meerdere smaken. Begin met de potjes die één smaak hebben. ‘Zo leert je kind wennen aan elke smaak en ontdekken wat hij lekker vindt’, zegt Hanneke.
Je kunt het oefenhapje ook zelf maken. Het is niet moeilijk en het is goedkoper dan een potje. Én je kind leert daardoor beter aan de verschillende structuren en smaken wennen. Prak bijvoorbeeld een banaan en doe het in kleine porties in de vriezer. Dat kan ook met groente. Je kunt ook makkelijk iets fijnprakken van wat er op je eigen bord ligt. Let op: geef je kind alleen groente zonder zout en die goed gaar gekookt is.
‘Dat is geen probleem. Dat hoort bij het wennen’, vertelt Hanneke. Misschien vindt hij de smaak niet lekker, is hij te moe of is hij nog niet toe aan het oefenhapje. Probeer het een volgende keer gewoon weer. Houd het eten gezellig. Wil je kind niet meer eten? Stop er dan mee.
Laat je kind vóór de leeftijd van 8 maanden wennen aan het eten van pinda en ei. Dan verklein je de kans op een voedselallergie. Pindakaas met 100% pinda’s, zonder toegevoegd zout of suiker en gebakken roerei of hardgekookt ei kun je gemakkelijk door een oefenhapje mengen.
Hanneke legt uit: ‘Heeft je kind ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het belangrijk om tussen 4 en 6 maanden al te starten met pinda en ei. Geef daarna minimaal één keer per week pinda en ei. Je kunt dit mengen door een oefenhapje. Overleg wel eerst met de behandelend arts van je kind.’
Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is kan je starten met het geven van oefenhapjes. Maar hoe pak je dit aan en wat mag je baby eten? Tijdens ons webinar vertellen we je daar graag meer over.
Heeft jouw kind nog geen interesse in een oefenhapje, heeft hij een schisis of een andere medische probleem? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!