Met de pot mee-eten
Voordat je kind met de pot mee kan eten, zijn er al een aantal maanden voorbij. Want: je begint met het geven van borst- of flesvoeding. Vervolgens ga je langzaam over naar oefenhapjes. In het begin een paar hapjes. Stap voor stap nieuwe smaak proeven. Eerst gepureerd, daarna steeds grovere stukken. De oefenhapjes worden vanaf 6 maanden steeds meer echte maaltijden. De hoeveelheid melkvoeding wordt daardoor langzaam minder. Jeugdarts Hanneke vertelt hoe je het vaste eten kunt uitbreiden en de melkvoeding kunt afbouwen.
Meer eten en minder melk
‘Geef altijd eerst de vaste voeding en daarna de melkvoeding’, adviseert Hanneke. ‘Je kunt de maaltijd steeds een beetje groter maken als je merkt dat je kind meer wil. Hoe meer je kind eet, hoe minder hij drinkt.’ Hoe snel het gaat, is bij elk kind anders. En dat is oké. Gebruik de voedingskaart om het vaste eten uit te breiden en de melk af te bouwen.
‘Het is goed om te weten dat een baby ongeveer 6 maanden nodig heeft om te wennen aan vaste voeding’
Tip: Houd het eten gezellig. Wil je kind niet meer eten? Stop er dan mee.
Hoeveel melk?
‘Het is belangrijk dat je naast de vaste voeding nog 2 tot 3 melkvoedingen blijft geven’, adviseert Hanneke. ‘Dat kan borst- of flesvoeding zijn. Bij flesvoeding is dat ongeveer 500 milliliter melk per dag.’ Doe dit totdat je kind 1 jaar is.
- Krijgt je kind flesvoeding? Geef dan vanaf 6 maanden tot zijn eerste verjaardag opvolgmelk. Hier zitten meer ijzer en goede vetten in.
- Krijgt je kind borstvoeding? De samenstelling van de borstvoeding past zich aan naar wat jouw kind nodig heeft.
Tussendoortjes
Hanneke: ‘Kies een tussendoortje uit de Schijf van Vijf. Je kunt het beste fruit en groenten blijven geven. Een broodkorst, volkorencracker of een handje rozijnen kan ook.’ Gebruik de Kies Ik Gezond?-app om te kijken wat er in de Schijf van Vijf staat.
Wil je iets geven wat niet in de Schijf van Vijf staat? Bijvoorbeeld een kinderkoekje? ‘Doe dat niet te vaak. Liever 1 keer per week dan 1 keer per dag.’ Deze koekjes zien er gezond uit, omdat ze speciaal voor kinderen zijn. Maar ze zijn vaak erg groot. En er zitten meestal 2 of meer koekjes in 1 verpakking. Zo krijgt je kind veel vet en suiker binnen.
‘Het helpt om op vaste momenten te eten en drinken.’ Bijvoorbeeld: start met een ontbijt, dan een tussendoortje, lunch, weer een tussendoortje en als laatste een warme maaltijd. ‘Zo leert je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken. Dat is ook beter voor zijn gebit.’
Dorst? Geef je kind iets te drinken
‘Naast melkvoeding kun jij jouw kind nu ook water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker geven’, legt Hanneke uit. Er is geen regel hoeveel je kind precies nodig heeft. Wil je kind niets drinken of drinkt hij niet alles op? Dat geeft niets. Je kind heeft dan geen dorst.
Witte en volkoren producten
‘Als je kind witte rijst of pasta eet, kun je dat met kleine beetjes vervangen door zilvervliesrijst of volkoren pasta. Als je kind 1 jaar is kan hij volledig volkoren pasta of zilvervliesrijst eten’, geeft Hanneke aan.
Je kind is 1 jaar: tijd om met de pot mee te eten
‘Als je kind 1 jaar is, kan hij hetzelfde eten als jij. Het is belangrijk dat je volgens de Schijf van Vijf eet’, legt Hanneke uit. Dus: voldoende groenten en fruit, volkorenproducten en geen toegevoegd zout en suiker.
Wil je inspiratie om een gezonde maaltijd samen te stellen? Bekijk eens de voorbeeldmenu’’s van het Voedingscentrum.? Je kunt ook bekijken of je kind wel genoeg eet.
‘Na zijn eerste verjaardag heeft hij genoeg aan 3 maaltijden per dag en iets tussendoor. En hij heeft ongeveer 300 milliliter melkproducten per dag nodig’. Dat kan een glas melk zijn, maar ook een bakje halfvolle of magere yoghurt.
Geef je kind halfvolle of magere melk in plaats van opvolgmelk. ‘Doe dit het liefst in een gewone beker in plaats van een zuigfles of tuitbeker. Dit is beter voor het gebruik van spieren in zijn mond.’ Borstvoeding kun je natuurlijk blijven geven, zolang jij en je kind dat willen. Een combinatie van borst- en flesvoeding kan ook.
Toetje of pap?
‘Het is niet nodig je kind een toetje te geven na het eten. Wil je het toch graag geven? Geef je kind dan 50 milliliter magere yoghurt. Je kind heeft geen pap nodig, en zeker niet voor het slapen gaan.’ Af en toe pap geven kan. Kies dan voor rijstebloem, tarwe- of havermoutpap. ‘Geef dit als ontbijt of lunch.’ Het is een echte maaltijd voor je kind.
Ook interessant:
Meer informatie?
Wil je kind geen vaste voeding, ben je op zoek naar tips over tussendoortjes of heb je vragen over het afbouwen van melkvoeding? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!