De eerste tanden: starten met mondverzorging
Als je baby tussen de 6 en 12 maanden is, komen meestal de eerste tanden door. Het is belangrijk om gelijk te starten met tandenpoetsen. Jeugdarts Ilona vertelt wat hier allemaal bij komt kijken en hoe je de mondverzorging van je baby het best aanpakt.
Doorkomende tanden
'Wanneer de tanden precies doorkomen en in welke volgorde verschilt per kind', zegt Ilona. 'Meestal komen de onderste snijtanden als eerst door, gevolgd door de bovenste snijtanden.' Als laatst komen de achterste melkkiezen door, dat gebeurt meestal als je kind ongeveer 2 jaar is.
Wat merk ik als mijn baby tanden krijgt?
Om te controleren of je baby al tanden krijgt kun je langs het tandvlees voelen. 'Als je een ribbel of bobbel voelt, is dat het teken dat er een tand doorkomt’, zegt Ilona. 'Vlak voordat de tand doorkomt kan het tandvlees er bleek of juist rood en opgezwollen uitzien.'
Sommige baby’s hebben klachten als ze tanden krijgen, maar dit is niet bij alle baby's het geval. 'Het kan bijvoorbeeld dat je baby minder wil eten, meer gaat kwijlen of meer prikkelbaar en aanhankelijk is. Ook kan het dat hij meer huilt, moeilijker slaapt, lichte verhoging heeft en veranderende ontlasting krijgt', legt Ilona uit.
Wanneer start ik met tandenpoetsen?
Veel ouders vragen zich af wanneer ze moeten beginnen met het poetsen van de tanden van hun baby. 'Is het poetsen van die ene tand écht nodig? Een vraag die ik vaak terug hoor in de spreekkamer', zegt Ilona. 'Het antwoord is: ja, dat is echt al nodig. Ik raad aan om de tand(en) van je kind één keer per dag te poetsen, met kindertandpasta met fluoride. Het is het best om in de avond, voor het slapengaan, te poetsen.'
Naar de tandarts
Vanaf het moment dat je kind 2 jaar is, is het belangrijk om je kind 2 keer per jaar mee te nemen naar de tandarts voor een controle. Dit kost je niets extra, een bezoek aan de tandarts wordt tot 18 jaar vergoed door de basiszorgverzekering. 'Ben je zelf bang voor de tandarts? Probeer dit dan vooral niet te laten merken aan je kind. Maak bijvoorbeeld een aparte afspraak voor je kind', adviseert Ilona.
Niet te veel eetmomenten
Speeksel beschermt het gebit. Maar hoe vaker je iets eet, hoe minder goed speeksel het gebit kan beschermen. 'Daarom adviseer ik om ook te zorgen voor momenten waarop even niks wordt gegeten. Ga uit van 2 uur tussen de eetmomenten. Water drinken mag natuurlijk altijd', zegt Ilona.
Pas op met nachtvoedingen, spenen en duimen
'Vanaf 6 maanden hebben de meeste kinderen 's nachts geen voeding meer nodig. Ook voor het gebit is het beter om geen suikers, zoals lactose in melkvoeding, meer te geven 's nachts. Vanaf 6 maanden mag je ’s nachts een bekertje of flesje water geven', zegt Ilona. Voor de ontwikkeling van het gebit is het ook belangrijk dat je kind op tijd stopt met duimen of de fopspeen. In de eerste maanden heeft je kind een zuigbehoefte, maar vanaf 9 maanden is het meer een gewoonte. Vanaf dan kun je dus beginnen met afbouwen.
Ook interessant:
Vragen of meer informatie?
Lukt het tandenpoetsen bij je kind niet, kun je niet naar de tandarts of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!