Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.

Basisschoolkind

Heeft je kind moeite met slapen? Dit kunnen oorzaken zijn

Bijna ieder kind gaat weleens door een periode heen waarin hij minder goed slaapt, zeker wanneer hij nog jong is. Ook wanneer je kind op de basisschool zit, kan hij moeite hebben met slapen. In dit artikel geeft pedagoog Sandra van der Sluis tips voor een goede nachtrust.

Content

Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?

Voldoende slaap is ontzettend belangrijk. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kind makkelijker leert, beter luistert en lekkerder in zijn vel zit. Kinderen in de basisschoolleeftijd gaan gemiddeld om 8 uur ’s avonds naar bed en staan om 7 uur ‘s ochtends op. Hoe ouder kinderen worden, hoe later zij naar bed gaan.

‘Hoeveel uur slaap je kind nodig heeft, is afhankelijk van de leeftijd’, begint Sandra. ‘Kinderen van 4 jaar hebben gemiddeld zo’n 11 á 12 uur slaap nodig, terwijl kinderen van 12 jaar gemiddeld nog maar 9 uur slaap nodig hebben.’

Je merkt meestal dat je kind voldoende slaap heeft wanneer:

  • Hij doordeweeks ’s ochtends uit zichzelf wakker wordt;
  • Hij in weekenden en vakanties niet veel later wakker wordt dan doordeweeks (mits hij de avond ervoor niet heel veel later naar bed is gegaan);
  • Hij binnen een half uur na het opstaan trek heeft in ontbijt.

Waardoor komt mijn kind moeilijk(er) in slaap?

Er zijn veel dingen die invloed hebben: soms is het lastig om te ontdekken waar het aan ligt. Sandra noemt een aantal factoren die kunnen zorgen dat je kind moeite heeft met slapen:

  1. Beeldschermgebruik voor het slapengaan. 
    Een tv, tablet of telefoon verstoort de aanmaak van melatonine, het stofje dat nodig is om in slaap te kunnen vallen. Ook zorgt schermgebruik voor een druk hoofd. Een filmpje kijken of een game spelen lijkt misschien ontspannend, maar de prikkels zorgen ervoor dat je hoofd aangaat en alert blijft.
  2. Cafeïnegebruik. 
    Cafeïne zit niet alleen in koffie en energiedrank, maar ook in thee, cola, ijsthee en chocola. Het kan zelfs in snoep en vitaminen zitten. Het is daarom verstandig om deze producten te beperken, zeker in de avond.
  3. Huiswerk maken in de avond. 
    Net als een beeldscherm zorgt huiswerk maken in de avond voor een actief hoofd, dus probeer dit zoveel mogelijk overdag in te plannen.
  4. Een avondmaaltijd kort voor het slapengaan. 
    Probeer 2 uur voor het slapengaan niet meer te eten.
  5. Te weinig beweging.
    Minimaal een uur stevige beweging zoals sport, fietsen of buitenspelen per dag helpt bij een goede nachtrust. Vooral bewegen in de buitenlucht maakt ’s avonds moe.
  6. Intensieve beweging laat op de avond. 
    Dit kan er juist weer voor zorgen dat je kind minder moe is met bedtijd.
  7. Piekeren. 
    Misschien zit je kind wat dwars. Het kan helpen om voor het slapen gaan even de dag te bespreken, zodat je kind de gebeurtenissen van die dag makkelijker kan loslaten en in slaap kan vallen. Een ontspanningsoefening kan hier ook bij helpen.

Het kan best lastig zijn om deze oorzaken aan te pakken. ‘Zorg ervoor dat je afspraken maakt met je kind en leg uit waarom dit belangrijk is’, vult Sandra aan. ‘Bekijk samen welke activiteiten leuk en ontspannend zijn voor jouw kind, bijvoorbeeld lezen, een bordspelletje doen, muziek luisteren, een bad nemen of knutselen. Het is makkelijker voor je kind om zich aan de afspraak te houden als hij weet wat hij wél kan doen.’

Routine

Zorg voor een positieve en ontspannen routine voor het slapengaan. Sandra: ‘Als je elke dag voor het slapen gaan dezelfde activiteiten doet, leert je lichaam dat het bijna tijd is om te slapen, en gaat het zich hierop voorbereiden.’

‘Wat je kind verder kan helpen om makkelijker in te slapen, is vaste bedtijden aanhouden’, tipt ze tot slot. ‘We zijn vaak geneigd in het weekend routines en tijden wat meer los te laten, wat begrijpelijk is als er minder verplichtingen zijn, maar wel storend kan zijn voor een goede nachtrust. Probeer maximaal 1,5 uur verschil tussen school- en weekenddagen te laten zitten.’

Vragen of meer informatie?

Wil je meer tips over slaapgedrag of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op, onze professionals denken graag met je mee!