Op dinsdag 21 januari zijn al onze CJG-locaties vanaf 14.00 uur gesloten. We werken dan samen aan de toekomst van het CJG.
Een kind heeft tussen de 9 en 11,5 uur slaap nodig per dag. Dit is afhankelijk van de leeftijd. Voor de groei en ontwikkeling van kinderen is genoeg slapen belangrijk. Jeugdverpleegkundige Marieke Jans deelt haar kennis en geeft handige tips om ervoor te zorgen dat je kind voldoende rust krijgt.
‘Slaap is belangrijk om gezond te blijven’, vertelt Marieke. ‘Je kind wordt minder snel ziek en het is goed voor de groei. Dat komt doordat groeihormonen ’s nachts worden gemaakt. Slaap is ook belangrijk voor het geheugen en dus om goed te kunnen leren. Kinderen die goed slapen, kunnen zich beter concentreren en leren makkelijker.’
De hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft, verschilt per leeftijd. ‘Daarnaast is elk kind natuurlijk anders’, zegt Marieke. ‘Sommige kinderen hebben iets meer of minder slaap nodig dan anderen, dat is niet gek’. Hieronder lees je de gemiddelde slaaptijden:
‘Ieder kind heeft een natuurlijke bedtijd’, vertelt Marieke. ‘Dit is het tijdstip waarop je kind makkelijkst in slaap valt en uitgerust wakker wordt.’ Het is belangrijk om te weten dat kinderen makkelijk langer opblijven, zeker als er iets te doen is. ‘Ze kunnen dan over hun slaap heen zijn en oververmoeid raken. Zorg daarom voor een rustige omgeving voor bedtijd. Let hiernaast goed op signalen dat je kind moe is, zoals gapen, in de ogen wrijven of staren. Deze tekenen, samen met de leeftijd van je kind, kunnen je helpen om de ideale bedtijd te bepalen.’
‘Je kunt merken dat je kind genoeg slaapt als hij ’s morgens uit zichzelf wakker wordt, vooral op schooldagen’, vertelt Marieke. ‘Een goed uitgeslapen kind heeft zin om te ontbijten en heeft genoeg energie om te spelen en te sporten. Overdag zal je kind dan niet vaak gapen of zeggen dat hij moe is.’
De meeste kinderen worden tussen 6.00 uur en 6.30 uur ’s ochtends wakker. ‘Verduisterende gordijnen kunnen ook helpen, vooral in de zomer, om te vroeg wakker worden te voorkomen. Als je kind steeds voor 6.00 uur wakker wordt, kan het helpen om eerder naar bed te gaan’, vertelt Marieke. ‘Veel ouders denken dat later op bed leggen zorgt voor later wakker worden. Hoe gek het ook klinkt, het is juist precies andersom. Kinderen worden vaak later wakker wanneer ze op tijd naar bed zijn gegaan’, licht Marieke toe.
Komt je kind niet makkelijk in slaap of slaapt je kind ’s nachts niet door? Neem dan gerust contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee.