Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze maand live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Basisschoolkind

De motoriek van jouw kleuter

Je kind groeit en ontwikkelt zich steeds verder. Ook de motoriek van jouw kind. Maar wat is die motorische ontwikkeling eigenlijk? En kun je deze stimuleren? Jeugdarts Lonneke legt uit wat het is, welke soorten er zijn en hoe jij je kind hierin kunt stimuleren.

Content

Wat is de motorische ontwikkeling?

‘De motorische ontwikkeling is het proces waarin je kind steeds meer controle krijgt over zijn spieren en deze leert gebruiken’, legt Lonneke uit. ‘Hoe jouw kind zich hierin ontwikkelt, wordt beïnvloed door zijn aanleg en gezondheid, de kinderen waar hij mee speelt en de manier waarop jij hem hierin stimuleert.’

Verschillende soorten motoriek

‘Er zijn 2 soorten motoriek: de grove en de fijne motoriek’, zegt Lonneke. De grove motoriek is de coördinatie van spieren, waardoor je kind grote bewegingen kan maken. ‘Daardoor kan hij bijvoorbeeld lopen, springen en op 1 been staan.’

De fijne motoriek is de coördinatie van spieren, waardoor je kind klein bewegingen kan maken. Dat zijn vooral vinger- en handbewegingen, maar ook bewegingen die je kind met zijn mond of tenen maakt. ‘Daardoor kan je kind onder andere tekenen, knippen en eten met bestek.’

Waarom is de motorische ontwikkeling voor een kleuter belangrijk?

Door de motorische ontwikkeling, kan jouw kind zich verplaatsen door te lopen, rennen en springen. Hij kan met de bal spelen door te gooien, vangen en schoppen. En hij kan in balans blijven. Met een goede motorische ontwikkeling vindt hij gemakkelijker aansluiting bij leeftijdsgenootjes; thuis, in de klas en tijdens de gymles. ‘Het is belangrijk dat kleuters zich blijven ontwikkelen voor een brede motorische basis’, legt Lonneke uit. ‘Deze motorische ontwikkeling stimuleer je door je kind op veel verschillende manieren te laten spelen.’

Hoe kan ik mijn kind stimuleren?

Je kunt de motorische ontwikkeling van jouw kleuter op een leuke en speelse manier stimuleren. Lonneke geeft hiervoor de volgende tips:

  • Buitenspelen: laat je kind buiten rennen, springen, klimmen, fietsen en spelen met een bal. Dit is goed voor het opbouwen van spierkracht, evenwicht en hand-oogcoördinatie en helpt bij de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek.
  • Binnenspelen: ga dansen, speel verstoppertje, bouw een kunstwerk met blokken, teken, knip en plak. Dit helpt bij het ontwikkelen van de grove en fijne motoriek en hand-oogcoördinatie.
  • Sporten: laat jouw kind kennismaken met verschillende sporten. Zo kan hij ontdekken wat hij leuk vindt en wordt zijn motorische ontwikkeling gestimuleerd. De meeste sportverenigingen hebben proeflessen zodat je kind gratis kan meedoen en ontdekken of hij die sport leuk vindt.
  • Spelletjes spelen: laat je kind hoepelen, touwtjespringen en speel tikkertje. Zo stimuleer je de motoriek, maar ook samen spelen en samenwerken.
  • Bal spelen: laat je kind spelen met een bal. Door met de bal te gooien, vangen en schoppen, stimuleer je de samenwerking tussen de handen en ogen van jouw kind.
  • Fietsen en steppen: laat je kind op zijn de fiets of de step naar school gaan. Fietsen en steppen zijn heel goed voor de motoriek en de balans van je kind.
  • Aan- en uitkleden: leer je kind om zichzelf aan- en uit te kleden. Hiermee stimuleer je zijn fijne motoriek en z’n zelfstandigheid.
  • Eten: laat jouw kind zelf zijn brood smeren en leer hem eten met bestek. Dat stimuleert zijn fijne motoriek en zelfstandigheid.
'Het is voor je kind belangrijk, dat de activiteiten leuk zijn. Als jouw kleuter met plezier beweegt, blijft hij zijn motoriek ontwikkelen.'Jeugdarts Lonneke

Helpt mediagebruik bij de motorische ontwikkeling? 

‘Je kind leert van het tablet en televisiekijken, als deze passen bij zijn leeftijd. Laat hem kijken naar video’s en games spelen’, legt Lonneke uit. ‘Als je kind hier te veel mee bezig is, slaapt hij korter en kan hij minder spelen met anderen. Dat is niet goed voor zijn ontwikkeling.’ Laat hem (buiten) spelen, speel samen met hem en laat hem voldoende slapen. ‘Zo stimuleer je de ontwikkeling van jouw kind.’ 

Hoeveel beweging heeft mijn kleuter nodig? 

Lonneke: ‘Het kenniscentrum Sport & Bewegen geeft kinderen van 4 tot 18 jaar het volgende beweegadvies: 

  • Doe minstens 1 uur per dag matige intensieve inspanning. Matig intensief is als je hartslag en ademhaling sneller worden. 
  • Doe minstens 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Zoals buiten spelen en fietsen. 
  • Zorg ervoor dat je kind niet te veel stilzit.
'Bewegen is goed, meer bewegen is beter.'

Vragen of meer informatie?

Wil jouw kind sporten, maar kun je het lidmaatschap niet betalen? Heb je vragen of maak jij je zorgen over de motorische ontwikkeling van jouw kind? Neem dan contact met ons op. Onze professionals denken graag met je mee!