Genieten van de zwangerschap is lastig als er financiële problemen zijn, een gespannen thuissituatie of gezondheidsproblemen. Of als ouders bijvoorbeeld door hun jeugd heel erg opzien tegen de rol van ouder. De stress en zorgen die daarbij komen kijken, zijn niet goed voor de ongeboren baby. Speciaal voor deze gezinnen is er Prenataal Stevig Ouderschap. Tijdens de zwangerschap komt een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige 4 keer op huisbezoek. In de gesprekken helpt zij het gezin hun eigen kracht te vinden.
Als een zwangerschap eigenlijk meer zorgen oplevert dan plezier, is het belangrijk om te ontdekken: hoe kan een gezin dat gevoel omdraaien? Daarbij helpt de jeugdverpleegkundige tijdens Prenataal Stevig Ouderschap. Tijdens de 4 huisbezoeken bepaalt het gezin wat er wordt besproken. Dat kunnen huidige problemen zijn of juist verhalen over de eigen jeugd. Ook is er ruimte om te praten over de zwangerschap en aankomende bevalling. De jeugdverpleegkundige neemt de tijd om samen met ouders, alles goed op een rij te zetten. Er wordt geprobeerd om in de gesprekken vooral de punten naar voren te halen die hoop geven. Het sterke netwerk waar het gezin onderdeel van uitmaakt bijvoorbeeld, de goede relatie tussen de partners of de vindingrijkheid van de moeder. Als ouders weer in zichzelf gaan geloven, kunnen ze hun kind een betere toekomst bieden.
Ook na de geboorte
Aanstaande ouders kunnen vanaf 16 weken zwangerschap gebruikmaken van Prenataal Stevig Ouderschap. Als de baby er is en het gezin nog steeds behoefte heeft aan ondersteuning, dan kan Prenataal Stevig Ouderschap doorlopen in Stevig Ouderschap. Dit programma is speciaal voor gezinnen met pasgeboren kinderen en loopt door tot het kind 19 maanden oud is. De jeugdverpleegkundige komt in die periode nog eens 6 keer op huisbezoek, of totdat de behoefte aan extra ondersteuning ophoudt.
Ik ben blij dat ik steun vanuit Stevig Ouderschap heb gekregen. Terugkijkend op het traject kan ik zeggen dat ik beter met stress kan omgaan, meer zelfvertrouwen heb gekregen, mijn kind beter begrijp en gemakkelijker om hulp durf te vragen. De adviezen van de jeugdverpleegkundige kwamen op het juiste moment en werden ongedwongen en laagdrempelig aangeboden.
Meer informatie over Prenataal Stevig Ouderschap
Prenataal Stevig Ouderschap is 1 van de mogelijke vervolgstappen na het zwangerschapsgesprek. Gezinnen kunnen zichzelf makkelijk, snel en gratis aanmelden voor het zwangerschapsgesprek. Als ze dat fijn vinden, kan bijvoorbeeld de verloskundige, gynaecoloog of huisarts de aanmelding ook samen met hen doen. Professionals kunnen bij de aanmelding aangeven dat hun cliënt of patiënt in aanmerking komt voor Prenataal Stevig Ouderschap.