Ouders die net een kind hebben gekregen, kunnen merken dat het (veel) zwaarder is dan verwacht. Soms valt het verzorgen en opvoeden flink tegen, vaak ook omdat er nog andere zaken meespelen. Financiële onzekerheid bijvoorbeeld, relatieproblemen of minder leuke herinneringen aan de eigen jeugd. Het kan helpen om te praten over de situatie. Dat kan met onze jeugdverpleegkundige in het programma Stevig Ouderschap. Dit programma is er voor iedereen die een luisterend oor en praktische ondersteuning kan gebruiken.
Als het ouderschap meer zorgen, frustratie of moeilijkheden oplevert dan plezier, is het tijd om hulp te zoeken. Zeker voor alleenstaande ouders, ouders die een lastige jeugd hebben gehad of ouders die op een of andere manier in een lastige situatie verkeren. Stevig Ouderschap helpt ouders hun weg te vinden in hun nieuwe rol. Wat vinden zij fijn en waar zijn ze goed in? En hoe kunnen ze die behoeften en eigenschappen vertalen naar het ouderschap? Tijdens Stevig Ouderschap komt de jeugdverpleegkundige 6 keer bij het gezin thuis, elke keer ongeveer 1 tot 1,5 uur. Zo krijgt de jeugdverpleegkundige een goed beeld van de gezinssituatie en kan zij beter meedenken over oplossingen die goed passen.
Meedenken, coachen en praktische hulp
Tijdens Stevig Ouderschap bepaalt het gezin waarover gesproken wordt, maar in de praktijk is er veel aandacht voor de communicatie tussen ouder en kind. Hoe herken je de signalen van een baby en wat kun je vervolgens doen? Ook zijn er veel vragen over opvoedstijl. Hoe kun je als ouder zo goed mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van je kind, op een manier die bij jou en jouw waarden past? Maar er is bijvoorbeeld ook aandacht voor hoe het ouderschap is te combineren met werk, opleiding, partnerschap en sociale contacten. Naast meedenken en coachen biedt de jeugdverpleegkundige ook heel praktische ondersteuning als dat nodig is. En ze heeft veel informatie over handige instanties en beschikbare hulp in de regio.
Aanmelden
Elke ouder krijgt op de CJG-locatie een vragenlijst aangeboden. Op basis van de antwoorden kijken wij of een gezin in aanmerking komt voor de extra huisbezoeken. Als dit zo is, belt de jeugdverpleegkundige met een aanbod. Gezinnen kunnen ook zelf bij het CJG aangeven dat zij gebruik willen maken van Stevig Ouderschap.
Meer informatie
Lees meer over Stevig Ouderschap op de landelijke website: