Baby

Tussen 4 en 12 dagen: neonatale screeningen

Kort na de geboorte testen we het gehoor van je kind. Het gehoor is belangrijk voor de taal- en spraakontwikkeling. Je kind krijgt een zacht dopje in het oor. Hierin zitten een luidsprekertje en een microfoontje. Uit het luidsprekertje komt een zacht ratelend geluid. Als reactie op dit geluid geeft een gezond oor een geluid terug. Het microfoontje vangt dat geluid op en geeft aan of het oor goed werkt. Na de gehoortest krijg je meteen de uitslag. Het is belangrijk dat je kind rustig is tijdens de gehoortest. 

In de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne komen we voor de gehoortest bij je thuis. We doen dan gelijk de hielprik. We nemen een paar druppels bloed af uit de hiel van je kind en sturen dat bloedmonster naar een laboratorium. Daar wordt het onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten. 

De neonatale screeningen duren ongeveer 15 minuten. Je krijgt een uitnodiging. 

Tussen 10 en 14 dagen: Geboortehuisbezoek

Tussen de 10e en 14e dag na de geboorte komt de jeugdverpleegkundige bij jou en je kind op huisbezoek. Tijdens dit bezoek maken jullie kennis en beantwoordt de jeugdverpleegkundige eventuele vragen. Ze vertelt wat het consultatiebureau voor jou kan doen en nodigt je uit voor de eerste afspraak. Ook ontvang je de GroeiGids, hierin vind je betrouwbare informatie over de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Je kunt de GroeiGids gebruiken om de ontwikkeling van jouw kind bij te houden; wanneer is er bijvoorbeeld een groeispurt en wanneer het eerste stapje? Daarnaast kun je de vragen erin opschrijven die je later wilt stellen op het consultatiebureau.

Het huisbezoek duurt ongeveer een uur. Je krijgt een uitnodiging of wordt gebeld om een afspraak te maken. Tip: neem de GroeiGids mee naar het consultatiebureau. Zo kunnen de afspraken en andere bijzonderheden erin worden gezet.

3 weken: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Vervolgens onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling. Ook bespreken jullie het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen een aantal ernstige (kinder)ziekten. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en maak je tijdens het geboortehuisbezoek.

8 weken: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Vervolgens onderzoekt en bespreekt de jeugdverpleegkundige met jou de gezondheid en ontwikkeling. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdverpleegkundige geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. Ook krijgt je kind de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib), hepatitis B (HepB) en pneumokokken (Pneu) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en maak je tijdens het 3 weken consult. Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.

3 maanden: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Daarna geeft de jeugdarts de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib) en hepatitis B (HepB) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit in inclusief meten en wegen) en maak je tijdens het 8 weken consult. Tip: vergeet de vaccinatiekaart van je kind niet mee te nemen.

4 maanden: vaccinatie tegen ernstige ziekten

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Daarna geeft de jeugdverpleegkundige de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib), hepatitis B (HepB) en pneumokokken (Pneu) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en maak je tijdens het 3 maanden consult. Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen. Heb je nog vragen? Kom gerust langs op ons inloopspreekuur, of neem contact met ons op.

4 maanden: extra afspraak

Is het nodig je kind extra te onderzoeken, of wil je zelf graag een gesprek of extra ondersteuning? Dan is deze extra afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige mogelijk. Je kind krijgt dan gelijk de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib), hepatitis B (HepB) en pneumokokken (Pneu) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten en maak je tijdens het 3 maanden consult. Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen. 

6 maanden: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Ook onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en maak je tijdens het 3 maanden consult.

8 maanden: groepsbijeenkomst

Een paar keer per jaar organiseert de jeugdverpleegkundige een groepsbijeenkomst voor ouders met kinderen in de leeftijd van 7 tot 10 maanden. Ze geeft informatie over de ontwikkeling en opvoeding van je kind in deze leeftijdsfase. Daarnaast is er gelegenheid om ervaringen met andere ouders te delen en vragen te stellen. De bijeenkomst duurt ongeveer een uur. In de agenda zie je wanneer de bijeenkomsten zijn. Je wordt ervoor uitgenodigd, maar je kunt ook jezelf ervoor opgeven bij jouw lokale CJG. 

8 maanden: extra afspraak

Is het nodig je kind extra te onderzoeken, of wil je zelf graag een gesprek of extra ondersteuning? Dan is deze extra afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige mogelijk. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten en maak je tijdens het 6 maanden consult.

11 maanden: vaccinatie tegen ernstige ziekten

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Daarna geeft de jeugdverpleegkundige de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib), hepatitis B (HepB) en pneumokokken (Pneu) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging van je kind? Dan kun je altijd terecht op het inloopspreekuur. Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.

11 maanden: extra afspraak

Is het nodig je kind extra te onderzoeken, of wil je zelf graag een gesprek of extra ondersteuning? Dan is deze extra afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige mogelijk. Je kind krijgt dan gelijk de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), Hib-ziekten (Hib), hepatitis B (HepB) en pneumokokken (Pneu) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd. Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.

14 maanden: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. Vervolgens bespreekt de jeugdverpleegkundige met jou de gezondheid en ontwikkeling. Ook krijgt je kind vaccinaties tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR) en tegen de meningokokkenziekte (MenACWY) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Je kunt ook al jouw vragen stellen over opvoeden, opgroeien en verzorging. De afspraak duurt ongeveer 40 minuten (dit is inclusief meten en wegen) en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd. Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.

Peuter

2 jaar: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. De onderbroek of luier mag hierbij aanblijven. Vervolgens onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. Vooraf vragen we je 1 of 2 vragenlijsten om in te vullen. Deze worden gebruikt tijdens het gesprek. De afspraak duurt ongeveer 40 minuten (dit is inclusief meten en wegen).

3 jaar: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de (dokters)assistent de lengte en het gewicht van je kind. De onderbroek of luier mag hierbij aanblijven. Vervolgens test de jeugdarts de ogen. Ziet jouw kind goed? Je krijgt gelijk de uitslag. Daarna onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt waar nodig ondersteuning. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit in inclusief meten en wegen) en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd. Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind.

4 jaar: vaccinatiespreekuur en ogentest

Je kind krijgt van de doktersassistent een vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Daarna volgt een ogentest om te onderzoeken of je kind goed kan zien. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd. Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind en vergeet de vaccinatiekaart niet mee te nemen.

4 jaar: extra afspraak

Is het nodig je kind extra te onderzoeken, of wil je zelf graag een gesprek of extra ondersteuning? Dan is deze extra afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige mogelijk. Je kind krijgt dan gelijk de vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. Ook wordt een ogentest gedaan om te onderzoeken of je kind goed kan zien. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten (dit in inclusief meten en wegen) en je krijgt er een uitnodiging voor thuisgestuurd. Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind en vergeet de vaccinatiekaart niet mee te nemen.

Basischoolkind

Groep 2: meten, wegen en meer…

Tijdens deze afspraak meet een van onze professionals de lengte en het gewicht van je kind. Daarna volgt een ogen- en gehoortest. Ook wordt de motoriek bekeken en zo nodig doet een jeugdarts lichamelijk onderzoek. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige gaat met je in gesprek en je kunt vragen stellen over de opvoeding, ontwikkeling, thuissituatie of gezondheid van je kind. Bij de uitnodiging ontvang je 2 vragenlijsten om in te vullen. Deze worden gebruikt  tijdens het gesprek. Met jouw toestemming worden de resultaten van deze afspraak met de leerkracht besproken, omdat deze jouw kind dagelijks ziet en wij nauw samenwerken met school. De afspraak duurt ongeveer 40 minuten. Je ontvangt een uitnodiging. Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind.

9 jaar: vaccinatie

Je kind krijgt de vaccinaties tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR) volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je het tegen deze ernstige (kinder)ziekten. De uitnodiging voor deze vaccinaties wordt naar je huisadres verstuurd. Daarin staat op welke locatie de vaccinaties worden gegeven. Tip: vergeet de vaccinatiekaarten van je kind niet mee te nemen.  

Groep 7: meten, wegen en meer…

Tijdens deze afspraak meet de jeugdverpleegkundige de lengte en het gewicht van je kind. Het ondergoed mag daarbij aanblijven. Daarna gaan jullie in gesprek over eventuele vragen die je hebt. Om je een idee te geven van wat je kunt bespreken, voegen we bij de uitnodiging voor deze afspraak een lijst met onderwerpen. Deze lijst kun je ook met je kind doornemen. Daarnaast voegen we een vragenlijst bij die je thuis kunt invullen. Je antwoorden worden gebruikt tijdens het gesprek met de jeugdverpleegkundige. De afspraak duurt 20 minuten.

Puber

12/13-jarige meisjes: HPV-vaccinatie

In het jaar dat meisjes 13 worden krijgen zij, volgens het Rijksvaccinatieprogramma, de uitnodiging voor 2 vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Je dochter krijgt 2 vaccinaties in 6 maanden tijd. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat ze beide vaccinaties haalt. Meisjes die in aanmerking komen voor een HPV-vaccinatie ontvangen een uitnodiging thuis. Tip: vergeet de vaccinatiekaart niet mee te nemen. 

Klas 1: gesprek met de jeugdverpleegkundige

Alle jongeren worden in klas 1 van het voortgezet onderwijs uitgenodigd 2 vragenlijsten in te vullen en in gesprek te gaan met de jeugdverpleegkundige. Deze stelt zich voor tijdens een lesuur, waarna je kind de vragenlijsten kan invullen. De vragen gaan over gezondheid, ontwikkeling, gevoelens en de situatie thuis en op school. De antwoorden kunnen worden gebruikt tijdens het gesprek met de jeugdverpleegkundige. Je kind kan zelf ook vragen stellen; de jeugdverpleegkundige beantwoordt ze graag en geeft waar nodig advies. Ook meet ze de lengte en het gewicht van je kind. De kleren mogen hierbij aanblijven. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten en zowel jij als je kind krijgen hierover een brief thuisgestuurd. Heb jij vragen of maak jij je zorgen over bijvoorbeeld de ogen of oren van je kind? Neem dan gerust contact op via ons contactcentrum.

Klas 3 voortgezet onderwijs: digitale vragenlijst invullen

Om de ontwikkeling te volgen en te onderzoeken hoe het gaat met de gezondheid, wordt aan alle jongeren in klas 3 van het voortgezet onderwijs gevraagd tijdens een lesuur een digitale vragenlijst in te vullen. Dit heet Jij en je gezondheid. De vragen gaan over de gezondheid en gezonde gedrag. Na het invullen volgt gelijk een persoonlijk gezondheidsprofiel. Aan de hand van de antwoorden, op basis van het dossier, óf als je kind het zelf graag wil, kan je kind met de jeugdverpleegkundige in gesprek gaan. Op verzoek kan ook de lengte en het gewicht worden gemeten. De kleren mogen hierbij aanblijven. Zowel jij als je kind krijgen voor dit gezondheidsonderzoek een brief thuisgestuurd. Heb jij vragen of maak jij je zorgen, bijvoorbeeld over de ogen of oren? Neem dan gerust contact op via ons contactcentrum.