De periode van de conceptie tot de tweede verjaardag is een goede graadmeter voor hoe een kind gaat opgroeien. Kleine problemen oplossen voordat ze groot worden, maakt in deze tijd een wezenlijk verschil. Daarom is het belangrijk dat alle zorg rond een gezin deze eerste 1.000 dagen nauw op elkaar aansluit. De contactpersoon geboortezorg zet zich in voor sterke verbindingen tussen professionals in de pre- en postnatale zorg, zowel in het medische als sociale domein. Zo werken we samen gericht en effectief aan betere opgroei- en ontwikkelkansen voor elk kind.
Wie is de contactpersoon geboortezorg?
Contactpersonen geboortezorg zijn jeugdverpleegkundigen van CJG Rijnmond die speciaal zijn aangewezen voor deze taak. In bijna alle gebieden en regiogemeenten is een contactpersoon geboortezorg actief. Naast de reguliere taken van de jeugdverpleegkundige heeft de contactpersoon als belangrijkste opdracht het versterken van de samenwerking in de geboortezorgketen.
Wat doet de contactpersoon geboortezorg?
Contactpersonen geboortezorg zetten zich in voor een sterke keten van pre- en postnatale zorg. Alle mogelijke spelers worden daarbij betrokken. Denk aan verloskundigen, ziekenhuizen, kraamzorg, huisartsen, wijkteams, lactatiekundigen, babythuiszorg, de jeugdgezondheidszorg en vele andere partijen. Het doel is ervoor zorgen dat zorgprofessionals elkaar goed kunnen vinden, op de hoogte zijn van elkaars aanbod en weten waar ze elkaar aanvullen. Zo komt elk (toekomstig) gezin op tijd in beeld bij de juiste zorg- of hulpverlener. En doordat het netwerk steeds sterker wordt, is het makkelijker om belemmeringen in de samenwerking te signaleren en te bespreken. Natuurlijk stellen de contactpersonen hun uitgebreide netwerk en kennis ter beschikking aan andere professionals.
Hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Het precieze werk van de contactpersonen verschilt per gemeente, afhankelijk van de situatie. Ze organiseren bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten en informatieavonden voor zorgverleners en/of (aanstaande) ouders, gaan samen met netwerkpartners op huisbezoek bij zwangeren en gezinnen en zijn aanspreekpunt voor bijvoorbeeld welzijnsorganisaties. Daarnaast overleggen ze met andere contactpersonen geboortezorg. Door op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in andere gebieden en regiogemeenten, doen zij inspiratie op voor zorg binnen het eigen netwerk.
Meer weten over de dagelijkse praktijk van de contactpersonen geboortezorg? In dit artikel vertellen 4 contactpersonen over hun werk.
Dit kunnen de contactpersonen geboortezorg voor jou betekenen:
- Ze zijn het eerste aanspreekpunt voor vragen en verzoeken. Denk aan een vervroegd geboorteconsult na een warme overdracht van de verloskundige of kraamzorg.
- Ze adviseren over de inzet van producten en diensten en over de verwijzing van zwangeren (en hun gezin) naar samenwerkingspartners in de gemeente.
- Ze dragen bij aan vroegsignalering en aan een soepele overgang van zorg naar monitoring.
- Ze geven (thema)bijeenkomsten over de prenatale rol van het CJG en postnatale jeugdgezondheidszorg.
Op zoek naar een contactpersoon geboortezorg?
Op onze website vind je een handig overzicht van contactpersonen geboortezorg.
Wil je meer weten over het prenatale aanbod van CJG Rijnmond? Kijk dan op onze speciale pagina voor professionals.