Studiefinanciering
Als je gaat studeren op het mbo (bol, beroeps opleidende leerweg), het hbo of de universiteit, kun je studiefinanciering aanvragen.
Wat is studiefinanciering?
Studeren kost geld. Je maakt kosten voor je opleiding, studieboeken en excursies. Het kan zijn dat je op kamers gaat wonen, omdat de opleiding ver van huis is. Dat kost ook geld. Om je daarbij te helpen heeft de overheid een regeling voor studenten: studiefinanciering. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) regelt dit. Studiefinanciering bestaat uit:
- de basisbeurs (alleen voor mbo-studenten);
- de studielening;
- de aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van je ouders);
- het studentenreisproduct;
- het collegegeldkrediet (voor hbo- en wo-studenten).
Je kunt studiefinanciering aanvragen op DUO.nl. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.
Als je mbo-student bent
Elke mbo-student krijgt een basisbeurs. Voor mbo niveau 1 en 2 is de basisbeurs altijd een gift van de overheid. Voor mbo niveau 3 en 4 wordt de beurs pas een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Haal je het diploma niet, dan moet je het bedrag (de studieschuld) met rente terugbetalen.
Studielening, aanvullende beurs en OV kaart
Studenten kunnen een studielening aanvragen bij DUO om hun studie te betalen. Ook mbo-studenten kunnen naast hun basisbeurs extra lenen. Je kiest zelf hoeveel je wilt lenen, tot een maximum.
Soms heb je recht op een aanvullende beurs. Dat is afhankelijk van het inkomen van je ouders en of je broers of zussen hebt die nog op school zitten of studeren. DUO beslist of je hier recht op hebt.
Je kunt ook een studentenreisproduct aanvragen. Dat is een week- of een weekendabonnement voor het OV. Je hebt hier maximaal 5 jaar recht op. Als je je diploma niet binnen 10 jaar haalt, moet je het abonnement terugbetalen. Meer informatie vind je op Studentenreisproduct.nl.
Wat betekent het om te lenen?
Veel studenten lenen zonder goed te weten wat dat betekent voor de toekomst. Met de rekenhulp van DUO kun je kijken wat je maximaal kunt lenen en wat dat betekent voor je studieschuld. Je ziet ook wat je later ongeveer moet terugbetalen.
Je moet je studieschuld na je studie met rente terugbetalen in maximaal 35 jaar. Dat is meestal geen probleem als je na je studie een baan hebt. Je mag ook eerder beginnen met aflossen. De rente op de lening is nu al een paar jaar 0%. Op DUO.nl lees je hoe het precies zit.
Onzeker door het leenstelsel
Sommige (aanstaande) studenten maken zich zorgen over het leenstelsel. Je voelt misschien extra druk bij het kiezen van een studie. Je hebt het gevoel dat je in één keer goed moet kiezen. Het kan ook zijn dat je kiest voor een studie dicht bij huis, zodat je niet hoeft te lenen om op kamers te wonen. Terwijl je de opleiding die wat verder weg is, misschien eigenlijk leuker vindt. Er zijn ook mensen die twijfelen over een studie, omdat het een dure studie is.
Sommige studenten zijn onzeker over het maken van schulden. Ze hebben stress door het leenstelsel. Ze zijn bang dat de studieschuld veel effect zal hebben op hun toekomst. Bijvoorbeeld als je later een huis wilt kopen. Bij het afsluiten van een hypotheek houden de banken rekening met je studieschuld. Hoe meer je hebt geleend voor je studie, hoe minder je kunt lenen voor je huis.
Er zijn ook studenten die het leenstelsel geen probleem vinden en juist makkelijk lenen.
Tips
Hoe kun je het beste omgaan met het leenstelsel? Jongeren geven elkaar de volgende tips:
- Spaar voordat je gaat studeren.
- Oefen voordat je gaat studeren met een budget. Praat erover met je vrienden en je ouders.
- Thuis wonen bij je ouders, is goedkoper dan op kamers wonen.
- Geef je heel makkelijk geld uit? Leen dan niet maximaal. Zo kom je niet in de verleiding om meer geld uit te geven dan je eigenlijk van plan was.
- Besteed je studielening goed. Let op je uitgaven, maar probeer ook te genieten van je studietijd. Probeer je mogelijkheden optimaal te benutten.
- Kijk eens op Nibud.nl. Hier vind je tips hoe je kunt rondkomen van een studentenbudget.
- Houd je geld over van het bedrag dat je hebt geleend? Zet het apart op een spaarrekening en gebruik het om later je studielening af te lossen.
- Zie je studielening als een investering in je toekomst.