Vorig jaar is het cursusplatform live gegaan. Dit heeft een enorme groei opgeleverd: van een gemiddelde van 327 bezoekers per maand naar 783 bezoekers per maand. Op een jaarbasis komt dat neer op 43.523 personen die de cursuspagina’s bezoeken! Mirjam Boel, coördinator van de cursussen in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk, en Dieneke Barendrecht, coördinator van het cursusaanbod in Rotterdam, vertellen wat zij hiervan hebben ervaren in hun gemeenten.
Dieneke Barendrecht, netwerkregisseur en coördinator van de cursussen, trainingen en themabijeenkomsten in Rotterdam: ‘In alles wat ik doe vind ik het belangrijk dat er preventieve cursussen voor ouders beschikbaar zijn, voor ouders én voor kinderen. Ik ben van mening dat ouders of kinderen met elkaar in een leuke setting het meeste leren! Vanuit dit standpunt ben ik altijd betrokken geweest bij het zichtbaar maken van het cursusaanbod. vroeger gaf ik zelf cursussen, zoals peuter in zicht, opvoeden en zo en omgaan met pubers. Toen ik netwerkregisseur werd, had ik daar helaas geen tijd meer voor. Gelukkig kwam preventie weer op de agenda van de gemeente en gingen wij, maar ook netwerkpartners steeds meer trainingen en cursussen aanbieden. En zo werd het aanbod uiteindelijk steeds groter.'
Van agenda naar cursusplatform
Uiteindelijk is de agenda op de website gekomen, maar die was visueel niet aantrekkelijk en daarnaast ook onpraktisch. ‘Als er meerdere cursussen op 1 dag werden gegeven, kon je het al niet meer zien. Ik hield zelf Excelbestanden bij, maar het werd teveel om overzicht te houden. Al met al niet fantastisch. Daarom werd er een project opgestart om al het aanbod van themabijeenkomsten en cursussen op één plek te presenteren. Daarvan werd de projectleider.
Mirjam Boel was hierin echt mijn maatje. Zij dacht met mij mee en was super enthousiast. Toen in de coronaperiode alles plat lag, gaven wij gas: toen heeft de afdeling communicatie een grote rol gespeeld in het optuigen van de website.’
Nieuw aanbod en recordaantal aanmeldingen in BAR
Mirjam Boel coördineert de trainingen van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR): ‘Vroeger hadden deze gemeenten een aparte pagina met cursussen op de website, maar sinds onze cursussen op het cursusplatform staan hebben wij een enorme groei doormaakt. Voor de coronacrisis organiseerden wij alleen cursussen voor kinderen, en niet voor ouders. Dit is verandert op basis van de behoefte van ouders: door het meer thuiszitten met de kinderen was er meer vraag naar cursussen. Daarvoor ontwikkelden we de cursus ‘Liefdevol opvoeden’. De tweede keer dat deze georganiseerd werd, waren er maar liefst 90 aanmeldingen! Ik wist niet wat ik meemaakte.’
Waarin ons aanbod verschilt in die van bijvoorbeeld Rotterdam, is dat wij eerst intakegesprekken doen nadat een kind is aangemeld. Die intakes doe ik zelf. Wij zien 7 van de 10 keer dat een kind toch beter past in een andere cursusgroep, of dat een andere oplossing beter is. De inschrijving is namelijk vaak gebaseerd op een hulpvraag. De intakes zorgen ervoor dat kinderen snel bij gewenst aanbod terechtkomen en voorkomen dat zij onterecht op een wachtlijst komen te staan. Sommige kinderen hebben echt maatwerk nodig: daarom zijn wij nu ook bezig met een pilot met cursussen voor kinderen met een diagnose, zoals ADHD of autisme.
Gebruik van platform door samenwerkingspartners
Het cursusplatform is niet alleen voor ons fijn, maar ook voor samenwerkingspartners: zo hoorde ik laatst van een leerkracht dat ze de link naar cursussen in haar gemeente altijd deelt in de ouderapp, en dat IB-ers van scholen ook gericht naar cursussen zoeken via de zoekfilter.
Bezoekers aparte pagina’s BAR en Lansingerland
Een andere gemeente die, net als BAR, voorheen hun aanbod op een aparte pagina had staan, is Lansingerland. De pagina’s van BAR en Lansingerland hadden in 2020 samen 3927 bezoekers in een jaar. In 2021 er 12.072 cursussen van BAR en Lansingerland bekeken!
Ontwikkeling webinars
Ook de webinars van CJG Rijnmond zijn nieuw: deze zijn voor inwoners van iedere gemeente toegankelijk. Een voordeel aan de webinars is dat er veel ouders tegelijk kunnen kijken. Zo had de webinar ‘Praten met je kind’ wel 112 deelnemers!