De afgelopen week is er een bericht viral gegaan van een Portugese basisschool. De school vindt dat ouders meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de manieren van hun kind. Een goed moment om na te denken over de rol van school in de opvoeding.
Verschillende opvoedstijlen
Beleidsadviseur Cathelijn van Baar: “Op school komen verschillende opvoedstijlen van ouders samen. Daarnaast zien de kinderen elkaar 5 dagen in de week op school. Dit maakt dat ze sneller dingen van elkaar overnemen. Als ouder heb je het bijvoorbeeld vast wel eens meegemaakt dat je kind thuiskomt en ineens (scheld)woorden gebruikt die jij ze niet hebt aangeleerd.”
Jouw normen en waarden breng je je kind zelf bij.
“Met de jaren zie je steeds meer variatie in opvoedstijlen. Daar waar vroeger voornamelijk een strakke opvoeding werd gebruikt, zie je nu vaker een vrijere opvoeding. Ook gaan we steeds losser met elkaar om. We zeggen minder vaak u en gaan steeds vaker een discussie aan. Het voordeel van de lossere opvoedstijl is dat regels en grenzen meer ruimte maken voor de zelfontdekking van kinderen. Daarentegen maakt dit ook dat scholen vaker geconfronteerd worden met ongewenst gedrag.“
Opvoeden doe je samen
“Als ouder ben je verantwoordelijk voor de basisopvoeding. Jouw normen en waarden breng je je kind zelf bij. Je kunt het bijvoorbeeld belangrijk vinden dat je kind je aankijkt wanneer je tegen hem spreekt. Of dat je kind geen scheldwoorden gebruikt. De school leert kinderen bijvoorbeeld, naast alle schoolvakken, dat kinderen hun vinger opsteken wanneer ze iets willen zeggen en dat je wacht op je beurt. School is dé plek waar de normen en waarden vanuit huis samenkomen. Hier komen veel situaties voor waarin kinderen gebruik gaan maken van deze normen en waarden. Deze zijn niet bij iedereen hetzelfde, wat kan leiden tot botsingen. School speelt hierin een belangrijke rol. Deze heeft (ongeschreven) regels waarvan verwacht wordt dat kinderen zich eraan houden.”
“Kortom, opvoeden gebeurt niet alleen vanuit huis. School is een belangrijke mede-opvoeder. Want opvoeden doe je samen“, aldus Cathelijn.
Hulp nodig?
Zit jij in een dilemma of heb je een vraag over opvoeden of opgroeien? Het CJG staat altijd voor je klaar. Zowel voor ouders als voor leerkrachten. Op school hebben we verschillende inloopspreekuren en daarnaast kun je ook altijd terecht op jouw CJG-locatie.