Nieuwe rol CJG: centrale zorgverlener in Kind naar Gezonder Gewicht
Bij het CJG houden we de groei en ontwikkeling van kinderen goed in de gaten. Dat doen we onder andere aan de hand van verschillende weeg- en meetmomenten. Hierbij kijken we of kinderen goed groeien en of er geen sprake is van onder- of overgewicht. Landelijk heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht en in stedelijke gebieden ligt dat cijfers nog hoger. Daarom introduceert de landelijke overheid de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Regiomanager Jantine Slinger vertelt meer over de rol van CJG Rijnmond in deze aanpak.
'Als we zien dat een kind overgewicht heeft, gaan onze professionals nu al met de ouders en vanaf een bepaalde leeftijd ook met de kinderen in gesprek. Zij geven tips en adviezen waar gezinnen mee aan de slag kunnen', vertelt Jantine. 'Tijdens de volgende afspraak meten en wegen we het kind weer en kijken we hoe het gaat. In de tussentijd gebeurt er nu nog te weinig, en dat terwijl overgewicht zo'n complex probleem is waar kinderen juist intensieve en opbouwende ondersteuning bij nodig hebben'.
Meer ondersteuning bij overgewicht
'Onze professionals geven aan dat zij ook voelen dat kinderen in het geval van overgewicht meer ondersteuning verdienen dan wij nu vanuit het CJG kunnen bieden', zegt Jantine. Dit speelt niet alleen in onze regio, maar door heel Nederland. Daarom heeft de landelijke overheid de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht geïntroduceerd. 'Het idee van deze aanpak is dat kinderen met overgewicht of obesitas meer ondersteuning krijgen in de vorm van een langer en intensiever traject'.
De jeugdverpleegkundige als centrale zorgverlener
Een rol die we binnen de ketenaanpak vervullen, is de rol van de centrale zorgverlener. 'De centrale zorgverlener is een spin in het web, die naast de ouders en kinderen staat gedurende het traject. Ze biedt zelf niet direct de hulp bij het probleem, maar is met het gezin in contact, neemt hen mee in het proces, verwijst door en motiveert', legt Jantine uit. 'De jeugdverpleegkundige van het CJG is dé persoon om die rol te vervullen.'
Voorbereiding op nieuwe rol
Volgens Jantine vraagt het meer inzet van de jeugdverpleegkundigen van het CJG als zij de rol van de centrale zorgverlener gaan vervullen. 'Maar tegelijkertijd kunnen zij nu niet zoveel met overgewicht, terwijl zij hier wel behoefte aan hebben en voelen dat het nodig is.' In een aantal gemeenten is inmiddels gestart met het opleiden van jeugdverpleegkundigen. Dit duurt 2 á 3 maanden, waarna de aanpak begin 2025 van start kan in die gemeenten. 'Momenteel zijn we ook nog met een aantal gemeenten in overleg over de wensen en het proces, maar de intentie is om de rol van de centrale zorgverlener uiteindelijk voor de hele regio Rotterdam-Rijnmond te gaan vervullen', aldus Jantine.
Ketenaanpak van meerdere jaren
Als er bij een kind overgewicht wordt geconstateerd, wordt hij doorverwezen naar de centrale zorgverlener. 'Overgewicht kan geconstateerd worden bij het CJG zelf, maar ook bij netwerkpartners of door de ouders. Daarom komt er een aanmeldpunt op onze website waar ouders en netwerkpartners een kind kunnen aanmelden'. Vervolgens gaat de centrale zorgverlener met het gezin in gesprek, kijkt wat er nodig is en stelt samen met het gezin een plan op. 'Omdat overgewicht zo'n complex probleem is, wordt er echt in de breedte gekeken. Niet alleen naar voeding en beweging, maar bijvoorbeeld ook naar de opvoeding en financiële situatie', legt Jantine uit. De centrale zorgverlener verwijst het gezin vervolgens door naar netwerkpartners die samen met het gezin aan de slag gaat. Wel blijft de centrale zorgverlener langs de zijlijn betrokken. 'Het is echt een langdurig traject, zo’n 2 tot 3 jaar. Dat is goed, want bij zulke complexe problematiek kan ook niet worden verwacht dat het binnen een paar weken opgelost is', zegt Jantine. Uiteindelijk is het doel dat gezinnen steeds zelfstandiger worden en de centrale zorgverlener langzaamaan meer afstand kan nemen.