Ga naar de hoofdinhoud

Melding

Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.

Drinken voor kinderen van 0 tot 8 jaar

Folder van het Voedingscentrum

Download PDF

Content

Drinken voor kinderen van 0 tot en met 8 jaar

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt dat hij gezond en sterk wordt. Wat voor drinken kun je dan het beste geven?

Dranken zonder suiker zijn het beste voor je kind. Zoals water en (lichte) lauwe thee zonder suiker. Dit is beter voor de tanden dan dranken met suiker. Ook heeft hij minder kans om te dik te worden. Als je water en thee zonder suiker geeft, leer je je kind om te kiezen voor gezonde dranken. Leer je dit al vroeg aan dan is de kans groter dat je kind op later leeftijd ook deze gezonde keuzes zal maken.

Melk (of yoghurt) heeft je kind elke dag nodig. Kies het liefst halfvolle of magere melk of karnemelk. Wil of kun je je kind geen zuivel geven? Dan is naturel sojadrink met toegevoegd calcium en vitamine B12 een geschikt alternatief.

Is kraanwater veilig voor mijn baby of kind?

Water kun je gewoon uit de kraan geven, ook aan je baby of kind! Maar heb je loden leidingen? Gebruik dan flessenwater uit de winkel voor flesvoeding, drinken (ook thee) en om bijvoorbeeld pasta, rijst en couscous te koken. Heb je nieuwe leidingen of kranen? Laat dan de kraan even stromen voordat je het water gebruikt. Dit advies geldt voor zwangeren en kinderen tot en met 7 jaar. Bekijk alle adviezen op ww.voedingscentrum.nl/lood

Hoeveelheid suiker in drinken

In frisdrank, (zelfgemaakt of versgeperst) sap, limonade en de meeste pakjes drinken zit veel suiker. Je kunt ze af en toe wel geven, bijvoorbeeld op speciale momenten zoals een verjaardag of een keer in het weekend, maar geef ze liever niet dagelijks.

In light-frisdrank of in aanmaaksiroop met zoetstof zit geen suiker, maar geef ook deze liever niet want de zuren zijn slecht voor het tandglazuur.

Op basis van etiketinformatie juni 2021: In melk zit van nature melksuiker (lactose).

Thom, tandarts en vader: ‘Als tandarts zie ik veel kinderen met gaatjes. Te veel zoete drankjes zoals sap  en frisdrank, maken je tanden kapot. Mijn advies: geef je kinderen vaker water. Zo blijven hun tanden mooi.’

Hoeveel drinken geef je je kind van 0 tot 8 jaar?

  • 0-6 maanden: Alleen borstvoeding of flesvoeding.

  • 6-12 maanden: Je kind krijgt nog borstvoeding of flesvoeding op verzoek, maar mag nu ook 1 of 2 bekertjes water of (lichte) lauwe thee zonder suiker per dag.

  • 1-3 jaar: Naast 2 bekertjes melk geef je ongeveer 4 bekertjes water. Meer water mag. Dit kun je afwisselen met 1-2 kopjes (lichte) lauwe thee zonder suiker per dag.

  • 4-8 jaar: Naast 2 bekertjes melk geef je ongeveer 5 bekertjes water. Meer water mag. Dit kun je afwisselen met 1-3 kopjes(lichte) lauwe thee zonder suiker per dag.

Vanaf 1 jaar kun je gewone melk geven in plaats van borst- of flesvoeding.

Welke thee kun je geven?

Water en melk kun je afwisselen met lauwe thee zonder suiker. Geef vanwege de cafeïne niet meer dan 1 kopje (jongste kinderen) tot 3 kopjes (rond 8 jaar) zwarte of groene thee per dag. Kruidenthee zoals rooibos, munt en kamille bevat geen cafeïne. Geef kinderen tot 1 jaar geen thee met kaneel, venkel of anijs, en niet meer dan 1 kopje zoethoutthee per dag. 

Özgül, moeder: 'Ik geef mijn zoon na het middagslaapje thee en bij de lunch krijgt hij water uit de kraan.'

Maak water drinken leuk

Is je kind niet zo dol op water? Als je water drinken leuk maakt, zal je kind het eerder drinken. Gebruik een leuke beker of waterfles, of laat je kind zelf kiezen van welke soort fruit, groente of kruiden je een schijfje in het water doet. Vul een kan met water en wat stukjes fruit of groente. Stop er niet te veel fruit in, want ook zuren uit fruit zijn niet goed voor de tanden. Bewaar de karaf maximaal 2 dagen in de koelkast.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen doen hun ouders graag na. Dus als jij laat zien dat je zelf water drinkt, zullen ze jou nadoen. Het beste kun je op een dag afwisselen met melk, thee en water. Bijvoorbeeld:

  • Melk bij het ontbijt en de lunch

  • Water of thee tussendoor

  • Water bij het avondeten

Ook als je met je kind weggaat, dan is het goed om water mee te nemen. Neem een flesje mee van thuis of een mooie beker.

Afbouwen: hoe doe je dat?

Drinkt jouw kind veel limonade, diksap of thee met suiker? Het is beter zo weinig mogelijk drinken met suiker te geven. Laat hem langzaam wennen aan een minder zoete smaak. Je kunt de drank steeds een beetje minder zoet maken door minder suiker toe te voegen (bij thee) of door het te mengen met steeds
wat meer water (bij limonade en diksap).

Week 1

  • Thee met 2 klontjes suiker

  • Limonade en diksap: Heel zoete, gekleurde limonade

Week 2

  • Thee met 1 klontje suiker

  • Limonade en diksap: Lichtgekleurde limonade (doe er meer water bij)

Week 3

  • Thee zonder suiker

  • Water

Vraagt je kind om zoete limonade of diksap? Doe het drinken in een gekleurde beker. Zo ziet hij niet dat er meer water bij zit. Je kunt je kind ook uitleggen dat zoet drinkenalleen voor speciale momenten is. Heb je vragen over drinken voor je kind? Bespreek het op het consultatiebureau.

Sanne, moeder: 'Mijn kinderen zijn nu gewend aan water drinken. Nu vragen ze niet meer naar limonade of sap.'

Meer weten?

Scan de QR code voor meer informatie over gezond drinken voor je kind. Of ga naar www.voedingscentrum.nl/drinken-kind