Onze vernieuwde website is deze week live gegaan. Het kan zijn dat nog niet alles perfect werkt. We werken hard om alles snel in orde te maken.
Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend was, valt uit elkaar. De veilige basis valt weg en er verandert veel. Hoe kun je jouw kind het best helpen in deze periode?
Hoe een kind reageert op een scheiding verschilt per kind en per leeftijd. Ook de manier waarop de scheiding verloopt heeft een grote invloed. Als kinderen horen dat hun ouders gaan scheiden, kunnen ze schrikken of boos, bang of verdrietig worden. Veel kinderen zijn bang dat het aan hen ligt. Sommige kinderen gaan zich lastig gedragen, andere worden juist heel stil. Het erkennen en benoemen van hun gevoelens helpt kinderen om beter met een scheiding om te gaan.
Soms maken mensen elkaar het leven zuur tijdens een scheiding. Ze ruziën over geld, bezittingen en bezoekregelingen, en vaak is er juridisch getouwtrek. Zo’n vechtscheiding kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het gedrag van kinderen. Ze kunnen last krijgen van stress of zelfs depressief worden. Gaan ouders met weinig tot geen ruzie uit elkaar, dan zijn deze negatieve gevolgen veel minder.
- Een jeugdverpleegkundige over scheiden: Als ouders met weinig tot geen ruzie uit elkaar gaan, zijn de negatieve gevolgen voor kinderen veel minder. -
- Een jeugdverpleegkundige over scheiden: Het is belangrijk om kinderen regelmatig te vertellen dat ze geen schuld hebben aan de scheiding. -
In een omgangsregeling of ouderschapsplan maak je samen met je ex-partner afspraken hoe je de zorg en opvoeding van je kind verdeelt. Sommige ouders kiezen bijvoorbeeld voor het co-ouderschap. De kinderen verblijven dan afwisselend bij de ene en de andere ouder. Beide ouders delen de zorg, opvoeding en kosten van de kinderen. In het ouderschapsplan zet je ook afspraken over de kinderalimentatie en de communicatie. Je bedenkt samen hoe jullie elkaar informeren over je kind, bijvoorbeeld over hoe het gaat op school.
Misschien ga je met een andere partner een nieuw (samengesteld) gezin vormen. Dit kan ingewikkeld zijn, zeker als jouw nieuwe partner ook kinderen heeft. Ook in deze situatie helpt het om je kind goed voor te bereiden, duidelijk te zijn en houvast te bieden. Naast wennen aan het nieuwe gezin, is het voor je kind ook goed om jou én jouw ex-partner soms samen om zich heen te hebben. Natuurlijk mits dat kan zonder ruzie.
In het ouderportaal zie je de gegevens van je kind. Je kunt de groeicurve bekijken, zien wanneer de volgende afspraak is en afspraken verzetten. Ook kun je bijvoorbeeld je telefoonnummer of e-mailadres wijzigen. Je logt in met je DigiD. Het ouderportaal is nu nog voor ouders met kinderen die na 1 januari 2012 zijn geboren. In de toekomst breiden we deze leeftijd en de functionaliteiten verder uit. Zo bieden wij jou persoonlijk én online de best mogelijke jeugdgezondheidszorg.
Onze medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat we niets zomaar met anderen zullen bespreken. Wij verstrekken alleen informatie aan andere organisaties (of aan derden) als jij hiervoor toestemming geeft. In bijzondere gevallen geeft de wet ruimte om een uitzondering te maken. Meer informatie over privacy vind je op onze website.
Kijk op onze website! Je vindt hier nieuws, informatie over het CJG en antwoorden op jouw (opvoed) vragen. Ook vermelden wij op de website welke cursussen en trainingen gegeven worden. Zo kun je meer te weten komen over thema’s als spelen, bewegen, opvoeden, pesten en genotmiddelen, gezond eten, hierover spreken met onze professionals en andere ouders/verzorgers ontmoeten.
Op de website zie je de vaste contactmomenten waarvoor wij ieder kind uitnodigen. Daarnaast kun je altijd contact met ons opnemen. Dat kan op de manier die jij het prettigst vindt, zowel online als offline. Op onze website kun je het contactformulier invullen. Telefonisch zijn wij op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 uur en 17.00 uur.