Ga naar de hoofdinhoud

Handige apps en websites

Van nuttige informatie over je zwangerschap tot leerzame en veilige apps voor peuters, van veiligheid tot info over goed eetgedrag. Wij hebben hieronder alle apps en websites verzameld waarvan wij denken dat ze echt iets toevoegen voor jou of jouw kind.

Filter

Anticonceptie voor jou

Welke anticonceptie past het beste bij jou? Doe de keuzehulp en je krijgt antwoord op deze vraag. Deze website is een initiatief van Rutgers.

Auris - Experts in spraak, taal en gehoor

Als je doof of slechthorend bent, heeft dat invloed op wie je bent. En op je rol in de samenleving. Hetzelfde geldt als je een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt. Wanneer jij of je omgeving daardoor hinder ervaart, kun je bij Auris terecht. Onze medewerkers zijn experts in horen, spreken en taal. Samen zorgen wij dat jij je optimaal ontwikkelt. Zo kan jij effectief meedoen aan de samenleving.

Cinekid AppLab

Deze app is dé wegwijzer voor kwalitatieve, creatieve en veilige apps voor kinderen. Een hulpmiddel voor ouders, verzorgers en leerkrachten om eenvoudig passende apps te vinden voor kinderen van 2 tot 18 jaar.
Kosten: gratis.

EHBO app

Met de EHBO app van het Rode Kruis heb je alle EHBO instructies altijd op zak. Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing. In deze app vind je eenvoudig wat je moet doen bij meer dan 80 veelvoorkomende EHBO situaties. De app bevat ook gesproken instructies en met de AED-knop vind je AED’s in de buurt.
Kosten: gratis.

GGD Reist mee

Deze app van GGDReisvaccinaties.nl is bedoeld voor reizigers naar (sub)tropische bestemmingen. De app maakt gebruik van GPS en kan ook offline gebruikt worden. Je vindt er handige reistips, informatie over het land en vaccinaties en veelgestelde vragen.
Kosten: gratis.

Groeicalculator voor ouders

Benieuwd hoe lang je kind uiteindelijk wordt? Op de website van TNO kun je met de handige groeicalculator eenvoudig de verwachte lengte van je kind berekenen. Deze tool is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en biedt een betrouwbare schatting op basis van gegevens zoals de lengte van de ouders.

GroeiGids

Met de GroeiGdis app kun je de groei en ontwikkeling van je zwangerschap en/of kind bijhouden, een groeialbum maken en onafhankelijke en betrouwbare informatie zoeken over gezondheid en opvoeden. Met foto’s en filmpjes maak je een groeipad voor je kind. Hiervan kun je een groeialbum (pdf) maken met alle ingevoerde items, gegevens, foto’s, groeicurves en het kindergebit. Een mooie herinnering voor later.
Kosten: gratis.

Hey! Het is oké

Bang, dat zijn we allemaal wel eens. Maar wat als angst je leven beheerst? Dan kun je een angststoornis hebben. En hoewel 1 op de 5 mensen hier last van heeft, blijft erover praten lastig. Met de campagne ‘Hey, het is oké’ wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) angststoornissen bespreekbaar maken, want: de angst die je draagt, hoef je niet te verbergen.

Op de website vind je verhalen van mensen met een angststoornis. Zo ontdek je wat een angststoornis voor hen betekent, hoe zij ermee omgaan en hoe jij er zelf over kan praten. Of je nu zelf een angststoornis hebt, of iemand met een angststoornis kent. Ook biedt de website het laatste nieuws, tips en informatie over verschillende aandoeningen

Hoe? Zo! Mediawijs

Hoezomediawijs.nl geeft informatie over veilig en slim gebruik van internet en (sociale) media. Hier vind je wat je moet doen als je online wordt gepest of gehackt, maar ook hoe je een YouTubekanaal opricht en hoe je moet vloggen. De website is geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar. 

Huidhuis

Huidhuis biedt professionele zorg en advies voor diverse huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, waterpokken en meer. Op hun website vind je uitgebreide informatie over behandelingen, producten en tips voor een gezonde huid. Huidhuis staat klaar met deskundige begeleiding voor het verbeteren en verzorgen van je huid.

Humanitas Jongerenmaatjes

Heb je thuis, op school of ergens anders een steuntje in de rug nodig? Humanitas Jongerenmaatjes staan voor je klaar. Ze luisteren, geven aandacht en bieden praktische hulp of gezelligheid. Of het nu gaat om contact maken, een sollicitatiebrief schrijven, of gewoon samen sporten, je maatje helpt je op weg.

Iedereen is anders

Ben je er nog niet helemaal uit wie je bent of op wie je valt? Dat is helemaal niet erg, iedereen doet dit op diens eigen tempo en eigen manier. Sommige mensen willen helemaal geen label op zichzelf plakken en andere juist weer wel. Jij bent jij! Deze website probeert jou een stuk op weg te helpen om beter te snappen hoe jij in elkaar zit.

Info voor jou

Gezond opgroeien. Dat is het doel van Infovoorjou.nl. De website is er voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Er staan tips en uitleg over onderwerpen als seks, pesten, alcohol, roken, omgaan met vrienden, ruzie, maar ook over school en geld verdienen.

Jeugdfonds sport en cultuur

De website jeugdfondssportencultuur.nl is een fonds dat de contributie of het lesgeld betaalt voor kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, zodat zij kunnen deelnemen aan voetbal, muziekles, dans, judo, theater, zwemmen of andere sportieve of creatieve lessen.

Jongeren Hulp Online

Alles Oké? Supportlijn biedt support voor iedereen tussen 18 en 25 jaar als het even niet zo lekker gaat. De supportlijn is een initiatief van De Kindertelefoon en biedt jongeren een luisterend oor. Prestatiedruk, geloof, stress, blowen, grenoverschrijdend gedrag: alles is bespreekbaar.

Jong & Out

Jong&Out is dé community voor LHBTI+ jongeren tot en met 18 jaar. Wat je seksuele oriëntatie of genderidentiteit ook is, bij Jong&Out ben iedereen altijd welkom. Je kunt via de app andere queer jongeren ontmoeten, op de hoogte blijven van wat je vrienden doen, met elkaar chatten en nog veel meer! Je hoeft je nieuwe vrienden niet alleen online te spreken, ontmoet elkaar tijdens een meeting bij jou in de buurt!

JouwGGD

Sommige onderwerpen bespreken kinderen liever niet met hun ouders. Daarom is het platform JouwGGD.nl er voor jongeren van 13 tot 23 jaar. Hier vinden zij betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol, roken en drugs. Ook kunnen zij anoniem chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Jongeren Hulp Online

Jongeren Hulp Online is een online platform voor jongeren. Hier kunnen zij terecht voor hulp of kunnen ze even hun hart luchten. Dit platform helpt voorkomen dat jongeren tijdens hun online zoektocht naar hulp verdwalen in het woud van instanties, hulpverleners, websites en bedrijven. Er zijn momenteel zes organisaties en hulplijnen die hun diensten via de website Jongeren Hulp Online aanbieden: De Kindertelefoon, De Luisterlijn, @ease, PratenOnline, MIND Korrelatie en 113 Zelfmoordpreventie.

Nederlandse Vereniging voor Autisme

De NVA biedt uitgebreide informatie, ondersteuning en belangenbehartiging voor mensen met autisme en hun omgeving. Op hun website vind je praktische tips, ervaringsverhalen en actuele informatie over autisme.

Nibud

Zakgeld en kleedgeld geven zijn manieren om je kind te leren omgaan met geld. Zo kunnen ze oefenen om uit te komen met een vast budget. Welk bedrag past bij welke leeftijd en wat zijn de spelregels?

Outway - Hulp en steun voor LHBT+ jongeren

Outway zet zich in voor volledige acceptatie van homoseksualiteit en genderidentiteit in de samenleving. Vrijwilligers bieden jongeren advies, informatie en ondersteuning om zelfacceptatie te bevorderen en hen te helpen met de acceptatie door hun omgeving. Of het nu gaat om familie, vrienden, klasgenoten of collega's, Outway staat klaar om te ondersteunen en te begeleiden.

Puber & Co

Puber & Co is een website die zich richt op middelengebruik en middelenmisbruik onder jongeren. Op deze website vind je informatie voor ouders en docenten over het gebruik van drank, drugs, roken, gokken en gamen door jongeren.

Er is een aparte website voor jongeren: Maakjekeus.nl. Op deze website vind je informatie over drank, drugs, roken, gokken en gamen. Maar vooral over hoe jij daar jouw keuzes in maakt.

Pubergids - Alles over de puberteit

Als je in de puberteit komt, gebeurt er veel. Je lichaam groeit en verandert ineens flink. Je krijgt bijvoorbeeld haar op allerlei plekken, wordt langer en breder en je gaat voor het eerst menstrueren of krijgt een zaadlozing. Ook kun je je anders gaan voelen en gedragen. Dat kan best spannend zijn.
 

Vind antwoorden op al jouw vragen over de puberteit. Pubergids.nl is speciaal samengesteld voor kinderen vanaf 10 jaar.

Samen in mijn schoenen

Op deze website vind je alles over wat zelfbeschadiging is, hoe je het gesprek kunt aangaan, welke hulp beschikbaar is en wat je zelf kunt doen.

Sam&

Schoolreisjes, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een dagje uit. Het lijkt normaal dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen, maar niet iedere ouder kan dit betalen. Sam& helpt kinderen die opgroeien in armoede. Op de website kunnen ouders een aanvraag doen voor de financiering van diverse activiteiten tijdens school en vrije tijd.

Sense

Sense geeft jongeren antwoord op vragen over seks, verliefdheid, liefde en alles wat daarbij komt kijken.

Soa Aids Nederland - Informatie en ondersteuning over seksueel gezondheid

Soa Aids Nederland biedt betrouwbare informatie en ondersteuning over soa's en hiv. Op de website vind je tips over preventie, testen en behandeling, en kun je terecht voor advies en hulp. De organisatie zet zich in voor bewustwording en het bevorderen van seksuele gezondheid.

Stichting Zelfbeschadiging

Stichting Zelfbeschadiging biedt steun aan mensen die zichzelf beschadigen en hun naasten, met focus op eigen regie en kracht. De stichting bevordert openheid, veiligheid en acceptatie en ziet zelfbeschadiging als een overlevingsstrategie. De stichting richt zich op de achterliggende problematiek, waarbij respect en bespreekbaarheid centraal staan.

Twilight app

Is je kind hyperactief na het spelen met de tablet of smartphone en heeft hij moeite met in slaap vallen? Blauw licht kan hier de oorzaak van zijn. De Twilight app is een blauw licht filter. De app dimt het licht van je apparaat op een speciale manier in de avond. Twilight is alleen beschikbaar voor Android.

Kosten: gratis.

vaccinatiescjgrijnmond.nl

Op onze website vaccinatiescjgrijnmond.nl vind je alles over het Rijksvaccinatieprogramma en meer informatie zoals:

  • De infectieziekten waartegen we vaccineren
  • Een overzicht van de priklocaties en -data
  • Tips om je kind goed voor te bereiden op de vaccinatie
  • Hoe je je kind kunt helpen bij prikangst
  • Wat je kunt doen als je twijfels hebt

Het Vaccinatieboekje

Registreer al jouw (Rijks)vaccinaties via de website of in de app. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar het gele vaccinatieboekje en weet je altijd welke vaccinaties je al hebt gehad. Hiermee voorkom je dat je dubbel wordt gevaccineerd. In de app staat een overzicht van het Rijksvaccinatieprogramma en zit een handige zoekfunctie waarop je per land kan zoeken welke vaccinaties je nodig hebt voordat je op reis gaat. Zo krijg je per land een overzicht met infectieziekten.
Kosten: gratis.

VeiligheidNL

VeiligheidNL is hét kenniscentrum dat zich inzet om het leven van mensen veilig(er) te maken. Veiligheid is niet vanzelfsprekend. Het is het resultaat van onderzoek, van wetenschap, van interventies en van gedrag. VeiligheidNL werkt samen met partners en professionals en samen strijden ze voor maximale impact. Want veiligheid is niet per ongeluk. Op de website vind je onder andere informatie en tips over kinderveiligheid, verkeersveiligheid, gezond gehoor en productveiligheid.

Villa Pinedo

Villa Pinedo biedt kinderen met gescheiden ouders een online plek waar ze zich thuis kunnen voelen en met andere kinderen met gescheiden ouders over van alles kunnen praten: van praktische zaken tot aan gevoelens. Op dit gemonitorde platform kunnen kinderen steun en advies van andere jongeren met ervaring vragen.

Voedingscentrum

Voor onafhankelijke informatie over gezond eten, veilig eten en duurzaam eten kun je terecht bij het Voedingscentrum. Je vindt er naast informatie ook recepten, een caloriechecker en kun je er tests doen om bijvoorbeeld je BMI te meten.