Delen
Jonge kinderen kunnen moeilijk delen. Ze zijn erg gehecht aan wat ze hebben. Hun gevoel van ‘eigendom’ is op die leeftijd nadrukkelijk aanwezig. Je peuter moet dus nog echt leren delen.
Van mij!
Kleine kinderen hebben de neiging spullen te verzamelen. Je hoort je kind vast vaak ‘van mij’ zeggen. Kinderen bevestigen daarmee voor iedereen dat iets van hen is. Ze houden hun spullen goed in het oog en als iemand er aankomt, zullen ze dat niet toelaten. Delen is op deze leeftijd nog moeilijk. Een peuter kan speelgoed ook zien als onderdeel van zichzelf en dan is het logisch dat je dat moeilijk afstaat.
Leren delen
Het is niet goed om peuters te dwingen om te delen. Ze zijn daar gewoon nog niet aan toe. Wat je wel kunt doen, is alvast het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld als je iets lekkers hebt gekregen op je werk of als je een cake hebt gebakken. Vertel hardop dat je deelt, en dat iedereen evenveel krijgt.
Samenspelen
Samen spelletjes doen, waarbij je om de beurt iets moet doen, helpt je kind ook om te leren delen. Als je kind wat ouder wordt, kun je al een beetje uitleggen waarom delen belangrijk is. Wijs erop dat samenspelen ook betekent dat je het speelgoed samen deelt. Het speelgoed blijft van je kind, want het andere kind gaat straks weer naar huis en neemt het niet mee.
Tips om peuters te leren delen
- Je kunt je oudere peuter vertellen waarom delen belangrijk is. Zonder delen kun je geen vriendjes zijn.
- Oudere peuters die hun speelgoed niet willen delen, kun je leren hoe ze dit kunnen oplossen. Ze kunnen bijvoorbeeld ieder een deel van het speelgoed gebruiken of er om de beurt mee spelen. Hierbij is het belangrijk dat je kind begrijpt dat ‘niet delen’ geen oplossing is.
- Als je kind het nog te moeilijk vindt om te delen, leg dan voor er bezoek komt het lievelingsspeelgoed weg, en maak afspraken met je peuter over waar andere kinderen wel of niet mee mogen spelen.