Kinderalimentatie
Als je gaat scheiden, is het belangrijk om te bepalen waar de kinderen gaan wonen en hoe je de kosten gaat verdelen.
Afspraken vastleggen in ouderschapsplan
Het is verstandig om goede afspraken te maken over de omgangsregeling en de kinderalimentatie. Deze afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. Meer informatie over het ouderschapsplan vind je op Nibud.nl. De rechter beslist uiteindelijk over de omgangsregeling en de kinderalimentatie.
Is alimentatie verplicht?
Je bent als ouders verplicht om na een scheiding je kind financieel te ondersteunen tot het 21 jaar is. Afhankelijk van de verdeling van de zorg voor de kinderen en het inkomen van beide ouders wordt vastgesteld of er kinderalimentatie betaald moet worden. Kijk op Nibud.nl voor meer informatie.
Meerderjarige kinderen
Als je kind 18, 19 of 20 jaar is, is het meerderjarig. Het ouderschapsplan blijft geldig totdat je kind 21 jaar wordt. In principe moet de kinderalimentatie rechtstreeks aan het meerderjarige kind betaald worden. Maar je kind mag hier anders over beslissen.
Hoogte van de alimentatie
Natuurlijk mag je zelf afspraken maken over de hoogte van de alimentatie in het ouderschapsplan. Als dit bedrag te laag is, of als je er samen niet uitkomt, bepaalt de rechter welk bedrag (maandelijks) betaald moet worden.
Rechters hebben gezamenlijk normen ontwikkeld die ze gebruiken voor het vaststellen van alimentatie. De alimentatiebedragen veranderen elk jaar. De overheid bepaalt rond november met welk percentage de bedragen het komende jaar moeten worden aangepast.
Betaalt je ex-partner de alimentatie niet?
Als je ex-partner de alimentatie niet betaalt, schakel dan de hulp in van je advocaat of van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO.nl).
Weigert de biologische vader zijn kind te erkennen?
Als je ongehuwd bent en de biologische vader zijn kind weigert te erkennen, is het vaderschap vast te stellen door een vaderschapstest. Hij is daarna onderhoudsplichtig aan zijn kind en moet dus ook alimentatie betalen.