Omgaan met de uitslag
Wanneer de uitslag komt, kan dit heftig en confronterend zijn. Zeker als je deze uitslag niet had verwacht. De uitslag kan ook een gevoel van opluchting geven. Nu weet je wat er aan de hand is en kun je samen met professionals kijken welke zorg jouw kind nodig heeft.
Jezelf de tijd gunnen
Het krijgen van een uitslag kan heel erg definitief voelen. Misschien had je hiervoor nog hoop dat het allemaal wel mee zou vallen. Met een diagnose kan dat ineens allemaal anders zijn geworden. Ook kan de uitslag heel onverwacht zijn. Bijvoorbeeld omdat je helemaal niet wist dat er iets aan de hand is met jouw kind, of omdat het veel ernstiger is dan verwacht. Probeer jezelf de tijd te gunnen om de uitslag op je in te laten werken.
Delen met anderen
Je kunt zelf het moment kiezen waarop je de uitslag wilt delen met anderen. Misschien kun je dit in het begin nog helemaal niet opbrengen. Als het moeilijk is om dit persoonlijk vertellen, kun je er ook voor kiezen om dit op een andere manier te doen. Bijvoorbeeld via de e-mail of een blog. Eventueel kun je erbij zetten dat het nog te moeilijk is om hier persoonlijk met anderen over te praten.
Reacties op de uitslag
Iedereen gaat anders met de uitslag om, en dat is oké. Ook anderen kunnen tijd nodig hebben om te wennen aan de uitslag. De diagnose kan opnieuw zorgen voor verdriet, waar iedereen op zijn of haar manier mee omgaat.
Een vervolgafspraak
Vaak ben je op het moment van het horen van een uitslag zo overweldigd, dat het niet meer lukt om vragen te stellen. Het is voor je gezin wel heel belangrijk om goede antwoorden te krijgen. Je kunt daarom altijd om een vervolgafspraak vragen met een arts of specialist die je er meer over kan vertellen.