Spruw
Spruw is een infectie bij je baby die wordt veroorzaakt door een gist. Spruw kan witte plekjes of een wit laagje in de mond van je baby geven of pijn bij de moeder tijdens het geven van borstvoeding.
Ontstaan van spruw
De gist leeft in onze mond en op onze huid, vaak zonder dat je daar last van krijgt of ziek van wordt. Na de bevalling kan de gist makkelijker gaan groeien en kan het schimmel worden. De schimmel verspreidt zich dan in de mond, het maag-darmkanaal en de schaamstreek (liezen, billen) van je baby. Spruw kan ook de tepel of de hele borst van de moeder infecteren.
Hoe herken je spruw?
Spruw is te herkennen aan een hardnekkige, witte aanslag op de lippen, de tong en in de mond van je baby. Je kunt het niet wegvegen. De spruw kan de huid en het slijmvlies van de mond gevoelig maken. Bij het drinken aan de borst of fles, kan je baby daardoor onrustiger zijn, vaker loslaten en een klakkend geluid maken. Bij spruw in de schaamstreek ziet de huid er rood en vlekkerig uit (soms zelfs open plekken) met witte schilfering en rode pukkeltjes.
Soms zie je niet veel aan de tepels. Wel kan je last hebben van een schilferige huid. En spruw kan voor een branderig gevoel zorgen tijdens of na de voeding. Het kan ook zijn dat je last van je tepels krijgt (pijn of kloven) na een periode zonder problemen.
Hoe voorkom je spruw?
Goede hygiëne is belangrijk. Verschoon je kind regelmatig en was altijd je handen. Als je borstvoeding geeft, laat de tepels dan even drogen na een voeding. Zoogcompressen moeten regelmatig verschoond worden. Als je flesvoeding geeft is het belangrijk om de speen en de fles goed schoon te maken of uit te koken.
Behandeling van spruw
Als je denkt dat de moeder of je kind spruw hebben, maak dan een afspraak met de huisarts. De huisarts kan als er klachten zijn een medicijn voorschrijven om de schimmel te behandelen. Het is goed om als de klachten of vlekjes zijn verdwenen nog één week door te gaan met het medicijn, zodat de spruw niet terug komt. Lijken de spruw of de klachten regelmatig terug te komen? Neem dan contact op met de jeugdgezondheidszorg of een lactatiekundige als je borstvoeding geeft.
Het is verstandig om zowel de baby als de moeder te behandelen als er klachten zijn. Ook als maar één van de twee klachten heeft.
Wat kun je zelf doen bij spruw?
- Ga door met borstvoeding geven als dit niet te veel pijnklachten geeft. Dit is het beste en is niet schadelijk voor jou of je baby.
- Soms is het nodig om bij aanhoudende pijnklachten van de tepel voor enkele dagen pijnstilling in te zetten (Ibuprofen of paracetamol) of enkele etmalen te kolven.
- Laat je borsten zo goed mogelijk leeg drinken.
- Houd de tepels schoon en droog.
- Vermijd vochtige zoogkompressen en was katoenen zoogkompressen, beha's, spuuglapjes etcetera op minimaal 60 graden (liefst 90 graden). Ook het strijken van zoogkompressen en bh's kan helpen om de schimmels te doden.
- Was regelmatig je handen. Voor en na elke voeding en na het verschonen.
- Kook alle spullen die in aanraking komen met de mond van de baby of met de moedermelk dagelijks drie minuten uit, zolang jij of je kind spruw hebben.
- Voor gezonde baby's kan met spruw besmette moedermelk geen kwaad. Is je baby prematuur of kwetsbaar, vraag dan advies bij de Jeugdgezondheidszorg of andere arts.
- Invriezen van afgekolfde, met spruw besmette melk doodt de schimmel niet. Door de ingevroren melk te verwarmen tot vlak onder het kookpunt wordt de schimmel gedood.
- Bij behandeling van spruw met medicatie is het advies 7 dagen door te gaan nadat de klachten zijn afgenomen. Dus stop niet te snel, anders komt de spruw misschien terug
Kijk voor meer informatie over spruw op thuisarts.nl en lalecheleague.nl.