Tips peuter-media
Peuters vinden het leuk om naar andere kinderen te kijken, ook via media. Maar ook naar dieren en fantasiefiguren. De hoofdpersonen moeten gemakkelijk herkenbaar zijn en niet al te griezelig. Peuters vinden bijvoorbeeld het hondje Dribbel, het kleifiguurtje Pingu en het autootje Brum heel leuk. Vraag ook tips op het kinderdagverblijf of aan andere ouders in je omgeving. Dat kan ook via een ouderforum.
Skypen of Facetimen
Video-bellen via Skype of Facetime is leuk en gezellig. Met opa en oma, als je die niet dagelijks ziet. Of met papa of mama, als een van hen een tijdje weg is. Voordelen boven appen of mailen zijn dat er iwederzijds contact is en dat je kunt praten, gebaren maken en vragen stellen die meteen beantwoord worden. Peuters vinden het leuk om bekende gezichten te zien op een scherm. En door nu al te Skypen of te Facetimen, raakt je kind vertrouwd met de mogelijkheden van moderne media.
Regelmatig Skypen of Facetimen wordt door taalkundigen ook aangeraden bij een meertalige opvoeding. Want als je wilt dat je kind naast Nederlands ook een andere taal leert, werkt dat alleen als je kind er ook het nut van inziet. Door te Skypen en Facetimen begrijpt je kind dan vanzelf waarom die taal nuttig is.
Tablet veilig maken
Heb je geen aparte kindertablet, maar wil je je kind wel af en toe iets laten doen op je eigen tablet? Maak hem dan zo veilig mogelijk:
- koop een goede beschermhoes om je tablet te beschermen als hij valt;
- gebruik de beveiligingsopties die standaard beschikbaar zijn;
- maak een aparte pagina, en zet daar de apps op die je kind mag gebruiken;
- maak ook een aparte pagina, waarop je nieuwe kinderapps zelf kunt uitproberen;
- gebruik geen gratis apps, want die zitten vaak vol met ongewenste reclame.
Op Consumentenbond.nl vind je een handleiding om je tablet zo in te stellen, dat hij veilig is voor kinderen.
Wanneer is een filmpje geschikt voor je peuter?
Kleine kinderen zijn nog niet gewend om filmpjes te kijken. Ze zijn ook snel overprikkeld. Let dus goed op wat je wel en niet laat zien. Maar wat maakt een filmpje tot een geschikt kinderfilmpje?
Geschikte filmpjes:
- zijn kort en langzaam;
- gaan over alledaagse dingen die je peuter kan herkennen;
- zijn vrolijk, met weinig negatieve emoties;
- hebben weinig beweging op de achtergrond;
- bevatten leuke muziek of liedjes.
Herhaling is goed
Je peuter wil vaak steeds opnieuw hetzelfde filmpje zien of verhaaltje horen. Dat kun je gewoon doen. 'Nog een keer' is prima! Door de herhaling leert je kind het verloop van het verhaal herkennen. Dat geeft een gevoel van veiligheid en controle. Daarnaast zal je kind ook steeds weer nieuwe dingen in zo'n filmpje ontdekken. Daardoor blijft het leuk voor je peuter.
Dansen en bewegen
Je peuter hoeft niet altijd stil te zitten als je kijkt. Liever niet zelfs. Hoe meer beweging hoe beter. Er zijn heel veel filmpjes en apps die kinderen stimuleren om te gaan dansen, zingen en bewegen. Gebruik ze en doe zelf lekker mee!
Voorbeelden hiervan zijn Kinderen voor Kinderen op YouTube.nl en de Sprookjesboom dansliedjes op YouTube.nl.
Luisterverhalen
Het is goed om het kijken van filmpjes af te wisselen met een (digitaal) luisterverhaal. Dat heeft veel voordelen.
- Je kind krijgt meer rust en wordt minder snel overprikkeld. Ook zijn er dan geen risico's op oogproblemen.
- Je kind kan tijdens het luisteren iets anders doen, zoals knutselen of met blokken spelen.
- Het is goed voor de fantasie van je kind. Want je peuter moet zelf beelden bedenken bij het verhaal.
Luisterverhalen vind je bijvoorbeeld via de Luisterbieb (van de openbare bibliotheek). Je kunt ook zelf verhaaltjes voorlezen en opnemen! Of vraag aan opa of oma of zij iets willen inspreken.
Wat zijn goede apps voor peuters?
Er zijn veel leuke prentenboek-apps voor peuters. Daarop wordt het prentenboek voorgelezen en vaak zijn er bijbehorende spelletjes te doen. Voorbeelden zijn 'Timo en het toverboek' en 'Job gaat eten'. Vraag er eens naar in de bibliotheek.
Peuters krijgen plezier in hun eerste computerspelletjes (games). Die zijn nog simpel natuurlijk, en vaak opgezet rond een bekend figuurtje zoals nijntje of Bumba. De spelletjes zijn vaak memory, kleuren, muziek maken, een legpuzzel of doolhof.
Tegen de tijd dat je kind naar groep 1 gaat, kan het de eerste avonturengames spelen. Dit zijn games waarin je kind de hoofdpersoon een avontuur laat beleven, en allerlei problemen moet oplossen. Voorbeelden zijn Robbie Konijn (app), Dora (website Nickelodeon) en Mijn naam is Haas (mijnnaamishaas.nl).
Foto's kijken
Kinderen vinden het geweldig om zichzelf en bekenden terug te zien. Vergeet niet om leuke foto's ook af te drukken op papier en om er een album van te (laten) maken. Zo kan je kind de foto's aanraken, herkent het de volgorde en kunnen jullie samen naar de foto's kijken en erover praten.
Connected toys
Connected toys is speelgoed dat verbonden is aan het internet. Via het speelgoed worden gegevens naar de makers van het speelgoed gestuurd. Hiermee leren zij over hoe jouw kind speelt. Er zit een aantal risico's aan het spelen met connected toys. Het speelgoed kan gehackt worden. Hierdoor kunnen de gegevens van jouw kind gestolen worden. Andere mensen kunnen dan bijvoorbeeld meeluisteren bij gesprekken tussen jouw kind en een pratende pop. Ook bevat het speelgoed vaak verborgen reclame.
Bioscoop
Peuters zijn nog te jong voor de bioscoop. Een bioscoopfilm duurt altijd te lang. Je moet alles wat ze zien uitleggen. Peuters stellen hardop vragen. Ze kunnen niet lang op hun stoel blijven zitten. Ze vinden het kijken naar andere kinderen vaak interessanter dan de film zelf. Bovendien is het geluid in de bioscoop voor bijna alle peuters te hard. Een dvd is dus veel handiger. Denk pas aan de bioscoop tegen de tijd dat je kind naar groep 3 gaat.
Handige websites
- Mediasmarties.nl - hier vind je allerlei mediaproducten met uitleg en leeftijd indeling.
- Mediaukkies.nl - speciaal om het aanbod van media voor nul tot zes jaar onder de aandacht te brengen, zijn er elk jaar de Media Ukkie Dagen en een Media Ukkie Award.
- Onlinebibliotheek.nl - gratis app voor tablet of smartphone.
- NJI.nl - hier lees je welke apps, websites en games geschikt zijn voor verschillende leefijden