Verdrinking
Kleine kinderen kunnen al in een laagje van tien centimeter water verdrinken, zonder dat je het merkt. Is je kind kopje-onder gegaan en heeft het water binnen gekregen? Laat het dan onderzoeken door je huisarts, ook al lijkt het in orde.
Verdrinking voorkomen
Kinderen die verdrinken, zakken onder water zonder te huilen of te spartelen. De meeste ongelukken gebeuren bij vijvers of vaarten vlak bij huis. Houd je kind daarom altijd in de gaten als het in de buurt van water speelt.
Haal je kind direct uit het water
Als je ontdekt dat je kind in het water ligt en misschien verdrinkt, haal het dan direct uit het water. Als je kind in dieper water ligt, zoals een vaart, is het belangrijk dat je zelf goed kunt zwemmen.
Breng je kind op temperatuur
Is je kind eenmaal uit het water en bij bewustzijn, wikkel het dan in een deken. Ga daarna direct met je kind langs de huisarts, ook al is het alleen kopje-onder geweest.
Als je kind bewusteloos is
Bel 112 als je kind bewusteloos is of vraag iemand anders om 112 te bellen. Begin daarna gelijk met reanimeren.
Reanimeren betekent beademen en krachtig drukken op de borstkas. Lukt de beademing niet goed, kijk dan in de mond of er iets in de weg zit. Maak de mond schoon. Leg je kind op de zij als je niet kunt reanimeren en er ook niemand in de buurt is die dat kan. Vocht kan dan makkelijk uit de mond lopen.
EHBO-cursus
Om goed te kunnen handelen bij een eventuele verdrinking van je kind, kun je een EHBO-cursus volgen. Deze cursus wordt gegeven door de EHBO-vereniging. Download de gratis EHBO-app van Rodekruis.nl voor meer praktische tips.