Zelfmoord voorkomen
Als je vermoedt dat je kind zelfmoord wil plegen, kun je de volgende dingen doen.
Praten
- Sta open voor alles wat je kind te vertellen heeft.
- Oordeel niet meteen, maar probeer je kind te helpen bij het zoeken naar oplossingen.
- Neem je kind serieus als het over zelfmoord praat. Het betekent dat je kind een probleem heeft.
- Woont je kind niet meer thuis? Ga dan vaker even langs of nodig het thuis uit. Blijf contact houden met je kind.
- Vraag je kind of je kunt helpen. Dat is niet altijd gemakkelijk.
Zelfbeeld opbouwen
Een negatief zelfbeeld en zelfmoordneigingen hebben vaak veel met elkaar te maken. Probeer je kind te helpen meer zelfvertrouwen en een beter gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen.
Positief zijn
Probeer de nadruk te leggen op alle positieve dingen die er gebeuren. Stel je kind bijvoorbeeld vaker voor om samen iets leuks te gaan doen.
Rust bieden
Soms ligt er te veel druk op je kind, bijvoorbeeld tijdens een tentamenperiode. Probeer op tijd rust en ontspanning te bieden.
Structuur geven
Omdat het leven soms zo druk is, is structuur belangrijk. Zorg dat je kind goed eet, goed slaapt en regelmatig even naar buiten gaat, zeker met mooi weer. Regelmaat en een goed dag- en nachtritme zijn ook belangrijk.
Professionele hulp bij zelfmoordgedachten
In de meeste gevallen is het ook zeer verstandig om op zoek te gaan naar professionele hulp. Je kunt het best naar de huisarts of JGZ-jeugdarts gaan. Praat zelf ook met de huisarts. Vertel dat je je zorgen maakt en overleg wat je kunt doen. De huisarts kan je kind doorverwijzen naar specialisten, zoals een psycholoog die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren.
Landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie
Worstelt je kind met zelfmoordgedachten? Dan kun je contact opnemen met de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl