ZIN
Bij zorg in natura (ZIN) krijg je zorg, begeleiding, hulpmiddelen of voorzieningen via de gemeente of het zorgkantoor. De gemeente of het zorgkantoor heeft een contract met zorginstellingen en leveranciers en betaalt deze diensten dus voor jou. Er komt geen eigen budget bij aan te pas zoals bij het PGB.
Aandachtspunten bij ZIN
Bij zorg in natura mag je zelf minder meebeslissen over de zorg die je krijgt. De organisatie die de zorg levert, bijvoorbeeld de thuiszorgorganisatie bepaalt wie er bij jou thuis komt, op welk tijdstip, enzovoorts. Het uurtarief wordt niet door jou vastgesteld en kan soms hoger zijn dan bij een PGB. Hierdoor krijg je uiteindelijk minder uren zorg. Ook bij hulpmiddelen of voorzieningen maakt de gemeente of het zorgkantoor vaak een voorselectie, waar je uit moet kiezen.
Combineren van ZIN en een PGB
Je kunt ook kiezen voor een combinatie van ZIN en een PGB. Je mag namelijk per zorgfunctie kiezen of je dit via ZIN of een PGB wilt ontvangen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om verpleegkundige zorg in natura te krijgen en persoonlijke begeleiding zelf in te kopen met een PGB. Of een voorziening vanuit een PGB te betalen en de rest van de zorg in natura te krijgen. Een PGB kan overigens altijd omgezet worden in ZIN. Het omzetten van ZIN in een PGB kan alleen in sommige gevallen.
Aanvragen van ZIN
Bij wie je ZIN kunt aanvragen, is afhankelijk van welke zorg je kind nodig heeft. Als het gaat om jeugdhulp of een WMO-voorziening, kun je hiervoor terecht bij het gemeenteloket. Gaat het om verzorging en verpleging thuis, dan loopt een aanvraag via de thuiszorginstelling of zorgverzekeraar. Gaat het om langdurige zorg (vanuit de WLZ), dan kun je terecht bij CIZ.nl.
Weet je niet bij wie je jouw vraag kunt neerleggen? De jeugdgezondheidszorg kan je hier meer over vertellen. Kijk ook eens op MEE.nl voor vragen rondom dit thema.